La Vanguardia (Català)

Rembrandt i Velázquez reuneixen Felip i Guillem

Els monarques inauguren una exposició al Rijksmuseu­m

- CARMEN MONTÓN Amsterdam (Servei especial)

Felip de Borbó i Guillem d’ Orange van inaugurar ahir a Amsterdam l’ exposició Rem brand t Vel á z que z. Mestres espanyols i holandesos, que ja es va veure al Museu del Prado, però amb un enfocament diferent. Abans d’anar al Rijksmuseu­m, el monarca holandès va rebre l’homòleg espanyol al palau Huis ten Bosch, a la Haia, on van dinar plegats.

Guillem esperava Felip al peu de l’escaleta de la residència a què es va mudar fa uns quants mesos. Protocol? Quan va sortir del cotxe la salutació va ser un high five (xoca-la) i una calorosa abraçada: així d’amistós és el tracte entre ells. I quan els reporters gràfics els van demanar que es paressin, Guillem va preguntar : “Quina barba voleu fotografia­r?”. Se’ls notava distesos i a gust junts. Amb vides paral·leles, els monarques es coneixen des que eren petits; es van casar amb dones no pertanyent­s a la reialesa, són de la mateixa edat (els separen vuit mesos), són pares de nenes i van arribar al tron després d’una abdicació: Guillem, el 30 d’abril del 2013, i Felip, el 19 de juny del 2014. Malgrat les bones relacions, aquesta vegada ni la reina Letícia ni la reina Màxima no han acompanyat els reis.

Ja a Amsterdam, el director del Rijksmuseu­m, Taco Dibbits, quan els va donar el catàleg a la cerimònia d’inauguraci­ó, va dir: “Ni Rembrandt ni Velázquez no podrien haver somiat que els dos reis obririen una exposició conjunta de la seva obra”. Aquest acte a duo, des del punt de vista institucio­nal, reforça els lligams entre les dues cases reials. L’amistat ja estava entaulada una generació anterior. Joan Carles, Sofia i Beatriu són bons amics. Dibbits va destacar i va agrair la generosita­t del Prado pels préstecs, i es podria dir el mateix del Rijksmuseu­m.

Pilar Tena, directora de l’Institut Cervantes dels Països Baixos, era a la cerimònia. A part de col·laborar-hi, ha organitzan­t una exposició de llibres dels dos països de l’època a la biblioteca pública d’Amsterdam. Espanya i Holanda seguien la seva història amb una visió del món i estructure­s diferents, però la creació artística, que en tots dos països es va qualificar de segle d’or, té més afinitat del que es pensava.

El rei d’Holanda va oferir un dinar al seu homòleg espanyol al palau Huis ten Bosch, a la Haia

 ?? PATRICK VAN KATWIJK / GETTY ?? Els reis, entre La farga de Vulcà, de Velázquez, i Els síndics dels drapers, de Rembrandt
PATRICK VAN KATWIJK / GETTY Els reis, entre La farga de Vulcà, de Velázquez, i Els síndics dels drapers, de Rembrandt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain