La Vanguardia (Català)

El cap al món

- Olga Tokarczuk

Vaig estudiar psicologia en una ciutat comunista gran, llòbrega, el meu apartament era en un edifici que durant la guerra havia estat seu de la divisió de les SS. Havien construït aquella part de la ciutat de les ruïnes del gueto, era fàcil de percebre quan ho observaves bé (tot el barri era un metre per damunt de la resta de la ciutat). Un metre de runa. Mai no m’hi vaig sentir bé; entre els nous blocs i les placetes esquifides sempre bufava el vent, i l’aire glaçat era particular­ment dolorós, em tallava la cara. En el fons, a pesar de tota aquella construcci­ó, era un lloc que pertanyia als morts. Encara ara segueixo somiant l’edifici del departamen­t, els seus passadisso­s amples, com si s’haguessin perforat a la roca, llisos pels peus de la gent, les vores gastades de les escales, la barana polida per les mans, les marques gravades en tot l’espai. Potser era per això que temíem l’aparició d’esperits.

Quan deixàvem anar rates en aquell laberint, sempre n’hi havia una que contradeia la teoria i a la qual li eren ben bé igual les nostres hipòtesis enginyoses. Es posava dreta a dues potes, sense estar gens interessad­a en el premi al final del recorregut experiment­al; contrària als privilegis del condiciona­ment de Pàvlov, ens clavava una mirada, i després girava cua o es lliurava sense presses a examinar el laberint. Buscava alguna cosa en els passadisso­s laterals, intentava cridar l’atenció. Esgüellava desorienta­da, i aleshores les noies, en contra de les regles, la treien del laberint i l’agafaven en braços.

Els músculs d’una granota morta, tota estesa, es corbaven i es posaven rectes al dictat dels impulsos elèctrics però, d’una manera que encara no havia estat descrita en els nostres manuals, ens feien senyals, i les extremitat­s feien uns gestos evidents d’amenaça i de mofa, la qual cosa contradeia la sacrosanta fe en la innocència mecànica dels reflexos fisiològic­s.

Aquí ens van ensenyar que el món es pot descriure, i fins i tot aclarir amb l’ajut de respostes senzilles a preguntes intel·ligents. Que en la seva essència és impotent i mort, que el governen unes lleis força simples que cal aclarir i presentar, i millor encara si es fa servir un diagrama. Ens demanaven experiment­s. Formular hipòtesis. Comprovar. Ens van introduir en els misteris de l’estadístic­a, tot creient que gràcies a ella es poden descriure perfectame­nt totes les regularita­ts del món, que un noranta per cent és molt més significat­iu que el cinc per cent.

Però avui ja sé una cosa: qui busca ordre que eviti la psicologia. Millor que es decideixi per la fisiologia o per la teologia, almenys tindrà un suport sòlid, o en la matèria o en l’esperit; no relliscarà en la psique. La psique és un objecte d’investigac­ió molt insegur.

Tenien raó aquells que deien que no es tria aquesta carrera per assegurar-se després una feina, per curiositat, o per la vocació d’ajudar els altres, sinó per un motiu molt més simple. Molt em temo que tots teníem algun defecte profundame­nt amagat; encara que de ben segur fèiem la impressió de ser persones joves, sanes, intel·ligents, era un defecte dissimulat, camuflat destrament en els exàmens d’ingrés. Un fardell d’emocions estretamen­t entrellaça­des, esfilagars­ades com aquells estranys tumors que de vegades es troben en el cos humà i que es poden veure en els museus que siguin dignes d’anatomopat­ologia. Però podia ser també que els examinador­s fossin persones de la mateixa mena i en realitat sabessin què feien? Així nosaltres seríem els seus hereus. Quan a segon van tractar com funcionave­n els mecanismes de defensa i vam descobrir amb admiració la potència de la nostra psique, vam començar a entendre que si existís la racionalit­zació, la sublimació, l’eliminació, totes aquelles estratègie­s que ens oferíem a nosaltres mateixos, que si es pogués mirar el món sense cap protecció, de manera honesta i atrevida, aleshores ens esclataria el cor.

Vam saber en aquella carrera que estàvem construïts de defensa, d’escuts i de cuirasses, que érem ciutats on l’arquitectu­ra es reduïa als murs, les torres i les fortificac­ions; estats de búnquers.

Tots els tests, les entreviste­s i les recerques ens les fèiem mútuament els uns als altres i després de tercer jo ja sabia dir què em feia mal; era com descobrir el propi nom secret amb el qual s’entra en una iniciació.

No vaig estar gaire temps exercint aquella professió que havia après. Durant una de les meves sortides, quan em vaig quedar sense diners en una gran ciutat i treballava netejant habitacion­s d’hotels, vaig començar a escriure un llibre. Era un conte sobre el viatge, per llegir al tren, un llibre que era com si l’escrivís per a mi mateixa. Un llibre com un canapè, per empassar-se’l de cop, sense mossegar.

Era capaç de concentrar-me com calia, durant un temps em vaig convertir en una orella monstruosa per escoltar els xiuxiueigs, els ecos i la fressa; les veus llunyanes que arribaven de darrere d’alguna paret.

Però no em vaig arribar a convertir mai en una autèntica escriptora o, més aviat, en un escriptor, perquè aquesta paraula amb el gènere masculí sona molt més important. La vida sempre se m’esquitllav­a. Només topava amb les seves marques, amb unes miserables pells mudades. Quan apuntava a la seva posició, ja era en un altre lloc. Tan sols trobava signes, com el que es deixa a l’escorça dels arbres als parcs: “He estat aquí”. En la meva escriptura, la vida es transforma­va en històries incomplete­s, en rondalles oníriques, en trames confuses, es mostrava de lluny en algunes increïbles perspectiv­es desplaçade­s o en talls transversa­ls, i es feia difícil inventar algunes conclusion­s pel que fa a la totalitat.

Qui hagi intentat mai escriure una novel·la sap que és una tasca molt dura, és sense cap dubte una de les pitjors maneres de tenir una feina per un mateix. Tot el temps cal quedar-se en un mateix, en una cel·la d’una sola persona, en una solitud absoluta. És una psicosi controlada, una paranoia amb una obsessió enganxada a la feina, per això s’han d’eliminar les plomes, els mirinyacs i les màscares venecianes amb què les coneixem, i posar-se més aviat un davantal de carnisser i botes de goma, i un ganivet per obrir les entranyes. (...)

 ?? TT NEWS AGENCY / REUTERS ?? Mats Malm, el secretari permanent de l’Acadèmia sueca, ahir anunciant els Nobel
TT NEWS AGENCY / REUTERS Mats Malm, el secretari permanent de l’Acadèmia sueca, ahir anunciant els Nobel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain