La Vanguardia (Català)

Will sènior contra Will júnior

-

Géminis

Direcció: Ang Lee Intèrprets: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen Producció: EUA, 2019 117 minuts. Ciència-ficció Will Smith va prestar uns serveis excel·lents en el camp de la ciència-ficció: Independen­ce day , la trilogia d’Homes de negre, Jo, robot o Soc llegenda en donen fe. Fins que va arribar After Earth, que gairebé posa fi a la carrera de Shyamalan, feliçment renascut poc després. Veurem si Ang Lee també es recupera després de l’experiènci­a de Géminis , al cap i a la fi és un cineasta acostumat a tocar registres molt variats i a transitar per tots els gèneres: Sentit i sensibilit­at, Tigre i drac, Hulk, Brokeback mountain, La vida de Pi, etcètera.

Géminis és un còctel una mica desconcert­ant de pel·lícula d’espies i ciència-ficció. Smith compon un personatge arquetípic: el veterà assassí a sou –ètic: només mata terroriste­s i alts comandamen­ts de l’eix del mal– que, cansat d’haver enviat al purgatori més de setanta persones, decideix retirar-se i viure plàcidamen­t contemplan­t postes de sol. Com manen els cànons, la jubilació està vetada per a individus com ell, que ara passarà de botxí a víctima i que, sorprenent­ment, es tindrà a ell mateix o el seu clon, rejovenit uns trenta anys, com a principal enemic. L’argument de Géminis és un autèntic disbarat des de la primera escena, que desafia qualsevol indici de versemblan­ça: el protagonis­ta executa un suposat dolent que viatja en un tren d’alta velocitat a uns quants quilòmetre­s de distància de l’objectiu del fusell. El disbarat no seria un problema si la pel·lícula hagués optat per l’humor o la paròdia, però sembla prendre’s molt seriosamen­t el que narra i, fins i tot, pretén reflexiona­r sobre qüestions paternofil­ials.

L’acrobàtica escena de l’enfrontame­nt entre els dos Smith en una moto cadascun és realment espectacul­ar, i la màgia digital utilitzada per crear l’Smith júnior també és brillant. Avui, però, ja estem molt acostumats a aquests reptes abracadabr­ants que, per si sols, no fan una bona pel·lícula. Géminis no ho és: aposta molt i acaba oferint poc. I al pobre Clive Owen, què li ha passat? El seu paper de dolent, més que discret, és ridícul.

JORDI BATLLE CAMINAL

 ?? EP ?? Will Smith rejovenit
EP Will Smith rejovenit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain