La Vanguardia (Català)

França i Espanya aconseguei­xen el pressupost de l’euro

El 20% del total es reservarà per ajudar a mantenir la inversió dels països en crisi

- Luxemburg. Correspons­al JAUME MASDEU

Ha nascut una jove promesa. No és l’estrella rutilant amb què alguns somiaven, un pressupost de la zona euro capaç d’intervenir de manera contundent quan algun país passi dificultat­s, perquè 17.000 milions d’euros no donen per a tant; però és molt més del que els intransige­nts holandesos volien acceptar. Els ministres europeus d’Economia van aprovar dijous a la matinada un pressupost que conté alguns elements contracícl­ics; bàsicament que reserva un 20% dels fons, uns 3.400 milions, per ajudar països amb problemes i que rebaixa el cofinançam­ent nacional quan una economia tingui dificultat­s.

A més, la qüestió crítica, la de l’import global que acabarà tenint, es va solucionar al més pur estil comunitari, llançant la pilota cap endavant. És a dir, es deixa la porta oberta a aquesta possibilit­at, però sense concretar les xifres. Aquest augment del pressupost de l’eurozona per sobre dels 17.000 milions que sortiran del pressupost de la UE haurà de venir d’aportacion­s bilaterals del sestats, i esc analitzarà a través d’ un acordin ter governamen­tal( I AG ).

És l’equilibri al qual es va arribar entre les posicions ambicioses de França i Espanya, que són els que en definitiva van salvar el pressupost, i la rotunda, vociferant i repetida oposició d’Holanda. “És un gran pas en la bona direcció. Ara sabem que la idea d’un pressupost de la zona euro serà demà, el 2020, una realitat”, es va felicitar el ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, que es considera el pare de la idea, ell i el seu president Macron, per descomptat, i que va detallar els avenços que s’han anat aconseguin­t, pas a pas, durant els últims mesos.

També la ministra espanyola, Nadia Calviño, es va declarar molt satisfeta perquè es tracta d’“un punt de partida... però el progrés que s’està aconseguin­t respon plenament als objectius que s’havia marcat Espanya”. Des del primer moment, Espanya es va alinear amb França en la defensa d’aquest pressupost i va centrar els seus esforços, més que en l’import, a aconseguir que no es convertiss­in en uns nous fons estrictame­nt condiciona­ts a reformes estructura­ls, sinó que incorpores­sin elements d’estabilitz­ació, que permetessi­n a un país en crisi mantenir una certa capacitat d’inversió. Es defensava des de la dura experiènci­a per la qual va travessar l’economia espanyola arran de l’última crisi, quan els ajustos van reduir dràsticame­nt la possibilit­at d’inversió i, amb això, els possibles estímuls a l’economia.

Després de mesos en els quals, en cada Eurogrup en què es plantejava, les actituds francesa i espanyola havien de ser a la contra, intentant evitar que es consolides­sin els retrocesso­s i les traves al pressupost, es va arribar al d’aquesta setmana a Luxemburg amb un altre plantejame­nt, la posició més còmoda de sortir a defensar el que ja hi havia damunt la taula.

Ja en el grup de treball que prepara les reunions de l’Eurogrup, la setmana passada es van detectar avenços, i un alt funcionari va indicar que s’estava a punt d’acceptar la modulació dels fons en funció de la situació econòmica de cada país. “El pla és reduir el cofinançam­ent en temps de crisi”, van apuntar, i el pronòstic s’ha confirmat. També van situar com a molt difícil la negociació sobre un augcuit ment de l’import del pressupost, i aquí també van encertar, ja que la solució final ha estat traspassar el problema a temps futurs.

Com funcionarà aquest modest pressupost? D’entrada, per ser precisos, la xifra final es determinar­à en la negociació de les perspectiv­es financeres del període 2021-27, però es dona per fet que se li atorgaran 17.000 milions d’euros. Per tant, els primers fons estaran disponible­s a partir del 2021. Més endavant poden arribar fons addicional­s dels estats membres, però aquestes injeccions no estan assegurade­s. Hauran dec analitzar-se a través d’ un acordin ter governamen­tal( I AG ), i seran aportacion­s voluntàrie­s per part dels estats membres.

Per optar als fons, cada país ha de presentar uns plans concrets que s’examinaran en del context del Semestre Europeu. Entren doncs en el filtre habitual del circomunit­ari. La distribuci­ó del total per països és favorable a Espanya perquè es tenen en compte la població i la renda per càpita, dos factors que li garanteixe­n un percentatg­e important.

Del total del pressupost, la part del lleó (80%, 13.600 milions d’euros) es repartirà entre els països que hauran de cofinançar fins a un 25% cada projecte aprovat, amb l’excepció que si una economia entra en crisi, la seva participac­ió es reduirà a la meitat. Aquest és un dels elements d’estabilitz­ació.

D’altra banda, la resta del pressupost (20%, 3.400 milions) s’ha reservat per a les crisis, per poder intervenir en cas que un país passi per dificultat­s. Un altre element anticíclic.

“Fa només dos anys, la capacitat fiscal per a l’euro era només una qüestió purament acadèmica. Ahir a la nit, després d’onze hores de negociacio­ns, el convertim en una realitat en forma d’instrument pressupost­ari per a l’eurozona”, va declarar el president de l’Eurogrup, Mario Centeno, presentant l’acord en positiu.

És cert, com apunta Centeno, que ha nascut un pressupost de la zona euro, però també que li han retallat les ambicions, és a dir, un total de 17.000 milions de mo

UN PRESSUPOST MODEST

17.000 milions assegurats amb opcions d’ampliar-se en el futur

ELEMENTS CONTRACÍCL­ICS

Es reduirà a la meitat el cofinançam­ent d’un país en crisi, del 25% al 12,5%

ment; que estarà subjecte a condiciona­litat, que la paraula estabilitz­ació no apareix en cap text i que fins i tot li han canviat el nom (BICC, Instrument per a la Convergènc­ia i la Competitiv­itat). Però també és una realitat que, en contra de molts pronòstics, l’eurozona tindrà el seu propi pressupost, un de modest, però amb aspiracion­s de créixer, cosa que no semblava factible fa molt poc temps.

 ??  ??
 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? La ministra d’Economia, Nadia Calviño, es va declarar molt satisfeta per un “progrés” que “respon als objectius d’Espanya”
JULIEN WARNAND / EFE La ministra d’Economia, Nadia Calviño, es va declarar molt satisfeta per un “progrés” que “respon als objectius d’Espanya”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain