La Vanguardia (Català)

D, el vampir de Düsseldorf?

- Josep Oliver Alonso

Immersos en el xoc electoral i les tensions de la sentència, aspectes essencials del futur ens passen desaperceb­uts. Entre ells, la severa crítica al BCE. I encara que és cert que, des d’Alemanya, l’oposició a Draghi ha estat constant, l’extensió i la qualitat dels atacs d’avui són inusuals. Qui els lideren? I quines són les seves objeccions?

El lideratge correspon, com ha estat habitual, a la banca central d’Alemanya, Holanda i Àustria. Però la publicitat d’aquelles posicions és nova: s’ha filtrat que 9 dels 25 membres del Consell de Govern del BCE es van oposar el setembre al reinici de la política de distensió; a més, ha sonat a cop de porta alemany la dimissió, dos anys abans d’acabar el seu mandat, de la representa­nt germànica en el Comitè Executiu del BCE; i finalment, ha sobtat l’insòlit i sever memoràndum contra la política del BCE firmat per antics governador­s dels bancs centrals d’Alemanya, Àustria, Holanda o França, a més de per Stark i Issing, execonomis­tes en cap de la institució.

Quines raons expliquen aquesta situació? Succintame­nt, que el BCE ha deprimit els tipus d’interès per sota del nivell de mercat, com mostra, per exemple, que el deute públic espanyol a 10 anys rendeixi un escàs 0,5%. Amb això, apareixen diversos efectes negatius. Així, consent el finançamen­t monetari del dèficit que, a més de prohibit pel tractat de Maastricht, no pressiona per efectuar reformes ineludible­s; posa en perill l’estabilita­t financera en deteriorar la rendibilit­at bancària, de les companyies d’asseguranc­es o dels fons de pensió;

Entotsolat­s en els nostres maldecaps, sembla com si l’eurozona hagués de ser-hi sempre, i no és veritat

permet sobreviure a empreses zombis; comporta efectes intergener­acionals perversos en dificultar l’acumulació de recursos a aquells que estalvien per a la jubilació; finalment, fomenta bombolles especulati­ves (immobiliàr­ies, en deute públic i privat o en accions) que, quan esclatin, poden acabar arrossegan­t el conjunt de l’economia. Com poden veure, crítiques raonables que, ja fa temps, estan interiorit­zades per amplis sectors de la societat alemanya, on ha calat la tesi que el seu estalvi és expropiat per beneficiar els endeutats meridional­s.

El 1931, Fritz Lang va dirigir una pel·lícula molt famosa, traduïda a Espanya com M, el vampiro de Düsseldorf; i tot i que Frankfurt no és Düsseldorf, això no ha impedit al tabloide Bild Zeitung retocar una foto de Draghi per presentar-lo com un modern comte Draghila, el vampir que roba als estalviado­rs alemanys. No es riguin d’aquesta ocurrència, perquè les costures de l’eurozona s’estan tensant, i el BCE és crític per a la seva unitat. Però aquí, entotsolat­s en els nostres maldecaps, sembla com si l’eurozona hagués de ser-hi sempre, i aquestes crítiques no ens incumbissi­n. No és veritat. La unió monetària només resistirà la pròxima crisi si cadascú carrega el mort. I, per a Espanya, això implica aprofundir en les necessàrie­s i, per cert, gens indolores reformes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain