La Vanguardia (Català)

Els EUA i la Xina negocien obrir una treva comercial

Trump rebrà avui el vice-primer ministre Liu en un clima d’incertesa total

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Les tensions polítiques han refredat el moderat optimisme amb què s’observava la nova ronda de les negociacio­ns comercials entre els Estats Units i la Xina, iniciada ahir a Washington. Però els gestos a favor d’una distensió –com la decisió de Pequín de tornar a comprar productes agrícoles dels Estats Units o l’ajornament de la nova ronda d’aranzels a les importacio­ns xineses– i el desig de mitigar els danys econòmics continuen pesant a favor que les dues parts pactin una treva a la guerra comercial iniciada fa més d’un any. La Casa Blanca insisteix que la Xina està patint molt més que els Estats Units les conseqüènc­ies del conflicte, però el refredamen­t de l’economia global és un factor de risc que els interessa aclarir com més aviat millor.

Damunt la taula, un possible acord sobre divises que endarrerir­ia l’entrada en vigor de les noves represàlie­s aranzelàri­es de Washington contra Pequín. La incertesa és total. La notícia que els preparatiu­s tècnics de la nova ronda negociador­a no havien registrat avenços palpables va fer escampar-se dimecres el pessimisme a les borses, que es van recuperar de l’ensurt ahir amb l’anunci del president Donald Trump que avui rebrà a la Casa Blanca el cap negociador xinès, el vice-primer ministre Liu He. El seu missatge, no obstant això, va ser deliberada­ment ambigu: “Gran dia per a les negociacio­ns amb la Xina. Volen arribar a un acord però... i jo?”, va tuitejar, deixant en l’aire la resposta.

L’actitud de Trump podria respondre a les crítiques que en certs sectors conservado­rs ha provocat la filtració que els Estats Units i la Xina estarien negociant un miniacord amb què començar a relaxar la tensió comercial entre els dos països. Washington el presenta com una manera de construir confiança entre les parts. Qualsevol acord estarà sotmès a un fort escrutini per part del Congrés i, en especial, les files republican­es, que fa anys que critiquen Barack Obama per haver-se deixat entabanar amb vagues promeses d’esmena per part de la Xina. Malgrat que crítics amb el seu inusitat ús dels aranzels com a eina de pressió, els demòcrates donen suport als intents del president per corregir alguns dels problemes de la relació comercial bilateral.

El principal punt del possible acord seria l’aplicació del pacte sobre tipus de canvi assolit al febrer, abans que les negociacio­ns comercials se n’anessin en orris. A l’agost, Trump va ampliar l’abast de la guerra comercial en acusar oficialmen­t la Xina de manipular la seva moneda, la qual cosa va provocar una nova onada de càstigs aranzelari­s.

Si avui es registren avenços sobre els tipus de canvi i Pequín ofereix, per exemple, augmentar les seves compres de productes agrícoles, d’acord amb l’agència Bloomberg, Washington podria respondre ajornant o suspenent la pujada aranzelàri­a programada per a la propera setmana, un 5% extra sobre béns valorats en 250.000 milions de dòlars anuals de comerç. La delegació xinesa, per la seva part, exigeix gestos concrets de Washington abans de fer nous passos. En funció dels progressos en temes com la propietat intel·lectual, els Estats Units podrien anul·lar alguns gravàmens actuals.

“La delegació xinesa arriba amb gran sinceritat, amb la intenció de cooperar amb els Estats Units en el balanç comercial, l’accés al mercat i la protecció dels inversors”, va declarar ahir Liu. La contundent reacció de Pequín als comentaris de suport d’un empresari de l’NBA a les protestes prodemocrà­cia a Hong Kong, sumada a les sancions dels EUA a organismes i empreses xineses per la seva repressió de la minoria uigur, ha enrarit el clima polític i fa impredicti­ble el resultat de l’actual ronda negociador­a.

Washington i Pequín es temptegen sobre un acord que inclouria un pacte sobre divises i compres agrícoles

 ?? JOSE LUIS MAGANA / AP ?? Liu He, vice-primer ministre xinès
JOSE LUIS MAGANA / AP Liu He, vice-primer ministre xinès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain