La Vanguardia (Català)

La CNMC avança en les retallades de 6.000 milions a elèctrique­s i gasistes

El consell del regulador ha aprovat quatre circulars per retallar la retribució

- Madrid

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ja ha enviat al Ministeri d’Economia quatre circulars perquè remeti al Consell d’Estat en les quals es van fixant els criteris per retallar la retribució a les empreses elèctrique­s i gasistes en 6.000 milions d’euros els propers anys.

Precisamen­t, en el llarg i intens consell de dimecres passat es van aprovar dues circulars que fixen la metodologi­a explícita per al càlcul de la taxa de retribució financera, basada en el WACC (weighted average cost of capital o cost mitjà ponderat de capital). Aquesta taxa va quedar fixada en el 5,8% per a l’electricit­at i una mica més alta per al sector gasista. Les dues circulars són de baixa rellevànci­a per als dos sectors afectats, perquè el que més els preocupa és saber quins actius estaran afectats pels canvis normatius, com es comptarà la seva vida útil i si es premiarà, per exemple, l’eficiència energètica, entre altres conceptes. Per exemple, al seu moment es va parlar que en el cas del gas, els actius en marxa abans de l’any 2000 no es retribuiri­en.

En concret, en la proposta inicial de circular es vinculava la retribució a aquesta taxa i es plantejava una retallada en la retribució del 7% per a la distribuci­ó d’electricit­at i del 17,8% per a la del gas. A més, el regulador proposava una rebaixa del 8,2% en l’activitat del transport d’electricit­at, que duu a terme Red Eléctrica de España (REE), i del 21,8% en la de gas i regasifica­ció, que realitza Enagás.

En aquest context d’anar tirant endavant les catorze circulars que engloben el paquet, el consell de la CNMC està dividit. Un grup de consellers encapçalat­s pel president, José María Marín Quemada, defensa la celeritat en l’aprovació de la nova normativa. I un altre grup rellevant ha advertit que el tema es pot judicialit­zar i fins i tot que es produeixin arbitratge­s, com va succeir amb les retallades a les renovables.

Ahir es va tornar a reunir la Sala de Competènci­a per avançar en les retallades que afectaran les elèctrique­s. Segons fonts ben informades, “avui se seguirà amb el tema”. Previsible­ment, la setmana que ve s’entrarà en la retallada a les empreses gasistes.

La nova metodologi­a de retribució s’aplicarà per al sector elèctric per al període regulatori

Només en el sector elèctric hi ha en joc 30.000 milions d’inversió fins a l’any 2030 en distribuci­ó

2020-2025, mentre que en el cas del gas va del 2021 al 2026.

Les circulars de la CNMC són fermes, encara que el Consell d’Estat ha d’emetre informes no vinculants en els quals es valori si el procedimen­t ha estat l’adequat. També ha de dictaminar si hi ha risc de retroactiv­itat i possibles arbitratge­s contra el Regne d’Espanya.

Aquesta mateixa setmana, la presidenta de la patronal de les grans empreses elèctrique­s (Aelec), Marina Serrano, va recordar que hi ha en joc 30.000 milions d’inversió en la distribuci­ó per assolir els objectius per a l’any 2030.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? José María Marín Quemada, president de la CNMC
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU José María Marín Quemada, president de la CNMC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain