La Vanguardia (Català)

Pèrits del Banc d’Espanya explicaran la fallida del Popular

- Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional, José Luis Clama Teixeira, ha citat la setmana del 10 al 14 de febrer del 2020 els inspectors del Banc d’Espanya Santiago Ruiz-Clavijo i Pablo Hernández perquè detallin amb el seu informe pericial la fallida del Popular.

Com va passar amb el cas de Bankia, el regulador –que presideix Pablo Hernández de Cos– ha cedit dos inspectors a l’Audiència Nacional perquè recullin tota la informació requerida pel jutge que investiga el cas. L’informe ja s’ha aportat a l’Audiència Nacional, però els dos experts en la matèria hauran d’exposar-ne a les parts les conclusion­s. En el seu treball aquests perits descartave­n que l’entitat fos inviable, després de l’ampliació de capital de l’any 2016, informa Efe.

No obstant això, tots dos advertien que durant la presidènci­a d’Ángel Ron els comptes “no respectave­n” certs aspectes de la normativa i incloïen taxacions realitzade­s per empreses no registrade­s en el regulador, i cridaven l’atenció sobre el fet que l’informe d’auditoria dels comptes de l’any 2015 no ho advertís.

Respecte a l’ampliació de capital de l’empresa la primavera de l’exercici 2016, encara amb Ron al capdavant i en la qual es van subscriure títols per 2.500 milions d’euros, els perits judicials afirmaven que “amb independèn­cia d’altres possibles dèficits de provisions”, l’import hagués hagut de ser més gran per assolir els seus objectius.

El cas, iniciat l’octubre del 2017, consta de dues peces separades, la primera per l’ampliació de capital, i la segona per una possible manipulaci­ó del mercat després de la publicació de notícies amb dades presumptam­ent falses per fer caure el valor de les accions, ja dins els 108 dies de gestió d’Emilio Saracho.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain