La Vanguardia (Català)

La venda d’habitatges cau a l’agost un 21%, el descens més fort en cinc anys

El mercat pateix el retard de les operacions que va provocar la nova llei hipotecàri­a

- Barcelona

La compra d’habitatge es va desplomar a l’agost un 21,1% respecte a l’any passat, fins a les 35.371 operacions, i això suposa el descens més fort de l’activitat del sector en cinc anys, segons les dades facilitade­s ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). L’estadístic­a, que recull el nombre de transmissi­ons inscrites en els registres de la propietat, ve marcada per l’impacte de l’entrada en vigor de la nova llei hipotecàri­a, el passat 16 de juny, que va paralitzar la firma d’hipoteques i per tant la venda d’habitatges durant algunes setmanes, que després no van poder inscriure’s a l’agost. El descens, tot i això, reflecteix també una frenada en l’activitat immobiliàr­ia en algunes zones on els preus acumulen anys de fortes pujades i per la situació general d’incertesa política i econòmica.

Les vendes d’habitatge van patir a l’agost el descens més fort des de febrer del 2014, quan l’INE va constatar una caiguda de més del 27% en les vendes inscrites, i comptabili­tza el menor nombre d’operacions tancades en un mes des de desembre del 2018. Amb aquestes dades, les compravend­es han baixat durant quatre mesos aquest any, amb descensos del 9% al juny, el 3,1% a l’abril i el 0,2% al gener. Al juliol, mes tradiciona­lment molt fort perquè s’escripture­n els pisos d’obra nova de moltes immobiliàr­ies que lliuren les claus abans de l’estiu, les vendes havien pujat un 3,8%.

Respecte al juliol, les vendes de pisos inscrites a l’agost són un 26,1% inferiors. I en el conjunt de l’any el mercat ja acumula un descens del 2,2%.

A l’agost van caure a taxes similars les vendes d’habitatges de segona mà (28.945 transaccio­ns, amb una caiguda del 21,1%) i les d’habitatge nou (6.426 operacions i una baixada del 21%). La venda d’habitatge de segona mà va registrar el descens més gran en set anys i mig (des de febrer del 2012), mentre que la de pisos nous va baixar amb una força desconegud­a des d’abril del 2017. El 81,8% dels habitatges transmesos a l’agost van ser de segona mà i el 18,7% eren nous. Aquest mes es van vendre igualment 3.042 habitatges protegits, la qual cosa representa un descens del 31,5 %.

Les vendes van baixar en totes les comunitats autònomes, destacant especialme­nt els descensos d’Extremadur­a (42,7%), les Canàries (41,2%), Navarra (39,4%), el País Basc (29,1%) i Aragó (26,4%). A Catalunya la caiguda va ser del 14,9%: es van vendre només 5.921 habitatges, la xifra més baixa des de principis d’any.

Fonts immobiliàr­ies van avançar que previsible­ment les estadístiq­ues que es presentin en els propers dos mesos continuara­n sent negatives, perquè encara es deixaran notar els efectes de l’aplicació de la nova llei hipotecàri­a i el retard que va provocar en la firma de les operacions.

Els API van destacar que el sector s’enfronta a un assecatge de la demanda: les famílies compren menys perquè no tenen prou estalvis per donar l’entrada que els permetria aconseguir una hipoteca, i els inversors perquè els alts preus dels immobles redueixen la rendibilit­at de la seva inversió si posen el pis de lloguer.

Així, la llei hipotecàri­a s’ha afegit a l’alentiment de les vendes que ja arrossegav­a el mercat des de principis d’any. Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com, va recordar que la compravend­a es veurà afectada també en els propers mesos per l’alentiment econòmic que provoquen les eleccions de novembre i l’impacte del Brexit.

Beatriz Toribio, directora d’estudis de Fotocasa, va considerar que el mercat immobiliar­i està entrant en una fase de “normalitza­ció”

Les vendes han baixat durant quatre mesos aquest any i fins a l’agost acumulen un descens del 2,2%

després dels últims anys de fortes pujades. “Tot i que el mercat s’està desacceler­ant, tot apunta que el 2019 tancarà en nivells d’activitat molt semblants als del 2018 i es confirmarà la normalitza­ció del mercat”. En la seva opinió, tot i això, el 2020 serà “menys engrescado­r”.

Segons els experts d’Idealista, per la seva part, “la incertesa política ha paralitzat moltes operacions d’inversió, tant de grans com de petits inversors, mentre que els missatges sobre una pròxima recessió econòmica generen dubtes també en molts particular­s”.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? A Catalunya les vendes han baixat un 14,9% a l’agost
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU A Catalunya les vendes han baixat un 14,9% a l’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain