La Vanguardia (Català)

Nadal recupera la primera posició del tennis mundial

El balear serà número 1 al cap d’un any per la derrota de Djokovic a la Xina

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Al cap d’un any i una setmana Rafael Nadal tornarà a ser el número 1 del món. El balear s’enfilarà al capdamunt del rànquing el 4 de novembre després de la disputa del Masters 1000 de París-Bercy facin el que facin ell i Novak Djokovic en aquesta cita parisenca. La derrota d’ahir del serbi als quarts de final del Masters 1000 de Xangai contra el grec Stéfanos Tsitsipàs (3-6, 7-5, 6-4) va obrir les portes del lideratge per a Nadal. Djokovic podria haver mirat d’evitar-ho jugant més tornejos i ampliant el seu calendari, però el balcànic ja va anunciar després del partit que no pensa modificar el seu full de ruta i que només jugarà a París i a les finals de l’ATP a Londres, tal com tenia planificat. Podria haver decidit jugar a Basilea o Viena del 21 al 27 d’octubre, però ha declarat que no ho farà. A més, hi ha prevista una exhibició entre Djokovic i Nadal el 24 d’octubre al Kazakhstan.

La pugna entre Djokovic i Nadal per acabar l’any com a número 1 serà aferrissad­a aquestes setmanes. El mallorquí no juga des de la Copa Laver a causa d’uns problemes al canell, però espera reaparèixe­r a París.

Ni aquell torneig ni les finals de l’ATP (l’antic Masters) no li proven gaire a Nadal, que no els ha guanyat mai i sempre arriba molt castigat a aquesta fase de la temporada, però el manacorí cada vegada aprèn més a dosificars­e i en va recollint els fruits.

Sempre diu que per a ell no és un objectiu prioritari ser el primer al rànquing. En aquest sentit, en una entrevista amb aquest diari després d’imposar-se a Nova York, va afirmar: “Penso que no he de perdre el temps intentant ser el número 1; he de perdre el temps mirant d’estar tan ben preparat com pugui per jugar al màxim nivell les setmanes que competeixo. Si això em porta al número 1, benvingut sigui, però jo he de fer el meu camí. I aquest any el meu camí ha estat molt bo”. Tot i això, tot suma a l’historial. Fins ara Nadal ha estat número 1 del món durant 196 setmanes i n’hi afegirà dues més com a mínim.

El matemàtic sistema de l’ATP, en què les sumes i les restes es fan per setmanes tenint en compte l’any anterior, és el que fa saber amb temps aquest relleu a la cúpula. Dilluns a Djokovic se li restaran 820 punts i, encara que arribi primer a París-Bercy, amb un avantatge de 320 punts sobre Nadal, perdrà el timó a finals d’aquella setmana perquè serà quan se li trauran 1.000 punts més correspone­nts al lloc de finalista de la temporada passada a les finals de Londres. En canvi, Nadal no defensa cap punt en aquest tram de la temporada perquè no va participar ni a París ni a Londres.

Nadal recuperarà el cim classifica­tori al cap d’onze anys de la primera vegada. El 18 d’agost del 2018, coincidint amb la medalla d’or als Jocs Olímpics de Pequín, el balear va pujar al primer

SENSE CANVIS AL CALENDARI El serbi podria haver impedit l’ascens de Nadal jugant més tornejos però diu que no ho farà

lloc del rànquing. És el sisè jugador de la història que ha estat líder més setmanes. És molt lluny, això sí, del dominador d’aquesta estadístic­a, el suís Roger Federer (310), mentre Djokovic és el tercer amb 275 setmanes.

Aquest 2019 Nadal ha conquerit quatre títols (Roma, Roland Garros, Mont-real i l’Open dels Estats Units) i només ha tingut 6 derrotes per 48 victòries. “L’any ha estat molt bo. L’any passat també, però vaig deixar molts tornejos per problemes físics. Ara, des de Barcelona fins aquí he pogut jugar els que he volgut. Espero anar continuant el meu calendari planejat”, va assenyalar aquesta setmana Nadal, que va afegir: “Jo faig el que m’agrada i, quan algú fa el que li agrada, no hi ha sacrifici. D’allò que realment estic satisfet és de la capacitat de superació, de continuar creixent fins i tot havent aconseguit moltes coses o superant moments com, per exemple, quan el cos no et respon. Sempre ho he fet amb ajuda de les persones que tinc a la vora”.

Malgrat els problemes d’espatlla, Djokovic arribava molt confiat a Xangai, un torneig que va guanyar l’any passat i en què sempre havia arribat almenys a les semifinals. Tsitsipàs, però, es va refer després del primer set i pot presumir d’haver guanyat aquest any Nadal (Madrid), Federer (Austràlia) i Djokovic. El grec, de 21 anys, espera capitalitz­ar el relleu generacion­al a l’elit.

A CURT TERMINI El balear espera reaparèixe­r a París i jugar amb garanties les finals de l’ATP a Londres

 ??  ??
 ?? E/EP ?? El tennista balear Rafael Nadal durant la Copa Laver el 21 de setembre de l’any passat
E/EP El tennista balear Rafael Nadal durant la Copa Laver el 21 de setembre de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain