La Vanguardia (Català)

Colau vol multiplica­r per quatre la taxa sobre les terrasses

La proposta de taxes fixa que una terrassa coberta a la Rambla o al passeig de Gràcia passi de pagar 0,46 euros per metre quadrat i dia a 1,95

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Ja s’intueixen els tambors de guerra. El govern sociocomú va concretar ahir a la tarda a la resta de grups –i la va traslladar a la premsa a través d’un comunicat– la proposta d’ordenances fiscals que portarà dimarts de la setmana que ve a la comissió d’Hisenda. Tal com va avançar la setmana passada, una de les prioritats és fer pagar per l’ocupació de la via pública i, encara que fa una setmana ho va deixar caure, ahir no va deixar lloc als dubtes: al punt de mira hi ha les terrasses. L’executiu de l’alcaldessa Ada Colau vol que els establimen­ts paguin fins i tot quatre vegades més que ara per les terrasses cobertes, que es passi en alguns casos dels actuals 0,46 euros per metre quadrat i dia a 1,95.

L’augment de tarifes estaria lligat a una nova zonificaci­ó. L’àrea més cara seria la Rambla, passeig de Gràcia, plaça Catalunya i l’entorn de Sagrada Família. Si ara aquí per una zona de terrassa, mínima, de 9 metres quadrats es paguen uns 124 euros al mes, la proposta de l’executiu local és que a partir de l’any que ve consti 527 euros. Pel que fa a la zona immediata, també als locals de primera línia de mar –ara també es paguen 124 euros per 9 metres quadrats–, el nou cost mensual que proposa l’executiu local és de 351 euros.

A l’Eixample, les Corts, Sants o Sant Martí, si ara es paga entre 68 i 27 euros per aquests mateixos 9 metres quadrats, es passaria a pagar entre 208 i 59 euros. A les zones més allunyades del centre es passaria de 22 a 27 euros.

Comuns i socialiste­s justifique­n que la seva proposta adopta preus semblants als que hi ha a ciutats com París, Roma o Londres quan, a més, a la capital catalana hi ha un ús intensiu del carrer durant tot l’any.

La proposta d’ordenances fiscals del bipartit no s’acaba aquí. Hi ha molta cosa més i gairebé tot són pujades. Preveu –com ja va avançar la setmana passada el mateix govern– l’adequació de l’impost de béns immobles (IBI) als nous valors cadastrals sorgits de la revisió del 2017 i l’eliminació dels topalls. Aquest fet fa que, encara que hi hagi una baixada dels tipus impositius –d’un 0,75% a un 0,66%–, l’increment mitjà de l’impost seria d’un 5,46%.

També es proposa un recàrrec d’un 50% de la quota líquida de l’impost als habitatges d’ús residencia­l que estan permanentm­ent desocupats, i també augmentar l’impost a immobles de caracterís­tiques especials, com ara el port. Es volen eliminar les bonificaci­ons pel fet de tenir domiciliat el pagament d’aquesta taxa, i també l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), per al qual es preveu un increment del coeficient a partir del qual es calcula la tarifa d’aquesta última taxa.

La proposta fixa que els vehicles de més de vint-i-cinc anys també hauran de pagar la taxa. Els únics que no ho hauran de fer seran els que tinguin matrícula històrica.

El govern de Colau també vol apujar el tipus impositiu de l’impost sobre construcci­ons, instal·lacions i obres (ICIO), d’un 3,35 a un 4%, o el cost de la grua (17%). Tal com ja va avançar el regidor de Presidènci­a, Jordi Martí, una altra idea és que tots els residents tornin a pagar un euro per setmana per la zona verda, ja que es vol eliminar la bonificaci­ó als conductors que no tenen multes i als vehicles de zero emissions.

En el cas de les zones blaves, comuns i socialiste­s volen que també es pagui entre les 14 h i les 16 h i plantegen en general incrementa­r el preu de l’estacionam­ent en superfície respecte al soterrani.

Es vol que la zona blava i verda es pagui en funció de l’etiqueta ambiental de la DGT. Això sí, el preu puja per a tots els vehicles menys per als que tenen l’adhesiu ECO. Un cotxe amb la categoria C deixaria de pagar els 2,50 euros per hora actuals, i la seva nova tarifa seria de 3,25 euros; per als B el preu per hora seria de 3,50 euros, i per a la resta de 3,75.

La proposta se sotmetrà a votació a la comissió de dimarts i, si passa aquest primer tràmit, es traslladar­à al ple del 25 d’octubre.

L’executiu local vol augmentar el preu de la zona blava, la verda, l’IBI i l’impost de vehicles

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA/ARCHIVO ?? Tenir una terrassa a la Rambla podria costar quatre vegades més que ara
ÀLEX GARCIA/ARCHIVO Tenir una terrassa a la Rambla podria costar quatre vegades més que ara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain