La Vanguardia (Català)

José Aljaro

Conseller delegat d’Abertis

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Abertis, que dirigeix José Aljaro, ha tancat la compra de la majoria d’unes concession­s d’autopistes a Mèxic (RCO), amb les quals compensa en part la pèrdua esperada d’ingressos per la finalitzac­ió dels contractes a Espanya.

Abertis va comunicar ahir la compra a Goldman Sachs d’un paquet del 50,1% a les autopistes mexicanes RCO i amb això pretén compensar la meitat dels resultats bruts que perdrà el grup d’aquí al 2021 quan expiren part de les concession­s espanyoles com l’AP-7. La companyia propietat de la italiana Atlantia i l’espanyola ACS pagarà 1.500 milions d’euros per aquest paquet, que li donarà el control en l’empresa, per la qual cosa podrà consolidar la societat en els comptes.

Abertis no ha estat sola en l’operació, ja que ha comptat amb el suport del fons sobirà de Singapur GIC, que ha adquirit un altre 19,9%. Encara que no ha transcendi­t l’import abonat per GIC, atenent la valoració de l’actiu feta per Abertis el preu s’acosta als 600 milions d’euros. Per tant, Goldman Sachs ha venut el 70% que tenia en la societat. El 30% restant està en mans d’inversors independen­ts i gestors de fons de pensions. Com que Abertis i el seu soci GIC estan obligats a llançar una opa per materialit­zar l’operació, s’han compromès com a màxim a adquirir a més del 70% de Goldman un 6% addicional en mans d’altres inversors.

L’operació està previst que es tanqui durant el primer semestre de l’any. La mexicana RCO (Red de Carreteras de Occidente) està formada per cinc concession­àries que gestionen 8 autopistes, que sumen un total de 876 quilòmetre­s. José Aljaro, conseller delegat d’Abertis, va fer avinent ahir per mitjà d’un comunicat que “aquesta compra suposa una important operació de creixement per al Grup Abertis, amb l’entrada en un país que ofereix una aposta per la col·laboració publicopri­vada”.

La companyia espanyola ja va mostrar el seu interès en aquest actiu fa tres anys però es va descartar entrar al mercat mexicà just quan es va produir el canvi en la presidènci­a dels Estats

L’empresa de Mèxic aportarà 375 milions del brut, la meitat del que generen les concession­s que expiren

Units amb l’entrada de Donald Trump. Aquesta setmana, Bloomberg va informar que Abertis competia amb les ofertes presentade­s per Blackstone Group Inc. i Grupo Aeroportua­rio del Pacífico i amb una altra de la China Merchants Bank.

Fonts del sector van posar ahir en qüestió que hi hagués un interès real d’aquests altres inversors per RCO atès la rapidesa amb què s’ha tancat l’operació amb Abertis. Amb aquesta compra, la companyia avança en el procés de substituci­ó de les concession­s espanyoles que cessaran fins a l’any 2021. La nova adquisició generarà uns 375 milions d’euros anuals de resultat brut. Aquesta quantitat equival al voltant de la meitat del resultat brut que aporten les concession­s que expiraran entre el 2020 i el 2021.

El 31 de desembre vinent finalitza la concessió de l’AP-7 entre Salou i Alacant i l’AP-4 entre Sevilla i Cadis. Fins al 2021 decauran altres concession­s com la de l’AP-7 entre Tarragona i Barcelona. Aquest procés, a més d’una caiguda d’ingressos, tindrà un fort impacte en l’ocupació.

Els sindicats calculen que al voltant de 5.000 treballado­rs d’Abertis patiran els efectes de l’acabament dels contractes de concessió.

 ??  ??
 ?? DAVID CAMPOS / ABERTIS ?? El conseller delegat d’Abertis, José Aljaro
DAVID CAMPOS / ABERTIS El conseller delegat d’Abertis, José Aljaro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain