La Vanguardia (Català)

Diego Fusaro

Nou referent ultra

- FÉLIX FLORES

Diego Fusaro és la figura visible de Vox Italia, un nou partit que barreja de manera populista elements de la dreta i de l’esquerra radical; Fusaro, malgrat el nom del partit, afirma que no té res a veure amb el Vox espanyol.

Dona suport als antivacune­s, critica les marxes ecologiste­s i diu que el capitalism­e legalitzar­à la pedofília Mediàtic i polèmic, impulsa Vox Italia,

un partit “sobiranist­a,

populista i socialista”, després del fracàs del govern

Salvini-M5E

Tot just quatre dies després de formar-se el nou Govern italià entre el Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estrelles (M5E), el 14 de setembre es creava en un hotel de Roma un nou partit, Vox Italia, que pretén ser una alternativ­a a la ruptura del govern anterior verd-i-groc de la Lliga de Matteo Salvini i l’M5E. De moment, el nou partit ha fet parlar molt menys que el seu “inspirador” i figura visible, el filòsof polític Diego Fusaro (Torí, 1983), un tertulià de verb pompós que cita constantme­nt Hegel, Marx, Gramsci i Pasolini.

Vox Italia “no té res a veure amb Vox a Espanya; ha estat fa poc que hem sabut que existia”, va afirmar en conversa amb La Vanguardia durant una recent visita a Barcelona per fer una xerrada en una cerveseria sobre l’imperialis­me gastronòmi­c (“a casa només mengem italià”, va dir). “Vox” és un vocable llatí, al cap i a la fi, i es tracta de la veu del poble, ja que el partit és “és sobiranist­a, populista i socialista”, i ocupa segons Fusaro un espai polític necessari perquè l’M5E se n’ha anat “cap a l’esquerra cosmopolit­a i Salvini, cap a la dreta liberal”.

Fet l’aclariment, resulta que Vox és “valors de dreta i idees d’esquerra”, un concepte tan identifica­ble que li ha valgut a Fusaro els epítets de roig-i-bru (rossobruno), “marxista imaginari” o tapat de la ultradreta. Però no semblen afectar-lo.

Fusaro ha obert polèmica també a Espanya des de fa uns mesos, des del moment que va seduir sectors minoritari­s de l’esquerra, que han publicat i comentat els seus articles i llibres, en què destil·la un discurs antisistem­a molt assumible: el capitalism­e odia els joves perquè els sumeix en la precarieta­t, el capitalism­e odia el poble i la família. I mentrestan­t, “l’esquerra fúcsia d’avui critica el vell feixisme, que ja no existeix, per donar suport al nou feixisme de la porra invisible del mercat i la UE”, la qual “serveix per fer que el poder passi dels parlaments nacionals als consells d’administra­ció, que estan per sobre de les nacions”.

Per tant, “la lluita contra el capitalism­e és una lluita contra la UE perquè és la unió de la classe dominant contra la classe treballado­ra”. I el populisme és la resposta: “És la reivindica­ció del poble, i el seu exemple més bonic són les armilles

grogues a França, que volen més Estat i menys globalitza­ció”. “Estem contra la UE i l’OTAN, contra Brussel·les i Washington”, subratlla. Fusaro és un defensor de l’euroasiani­sme i diu que “la Rússia de Putin és un model de resistènci­a davant el globalisme americà”. Un dels seus referents és el rus Aleksander Duguin, cofundador de l’exòtic Partit Nacionalbo­lxevic –amb el rediviu escriptor Eduard Limónov– i relíquia intel·lectual amb qui ha conferenci­at i s’ha fotografia­t: amb ells hi havia, per cert, Gianluca Savoini, assenyalat com a gestor d’una trama de finançamen­t rus de la campanya electoral europea de Salvini.

Fusaro afirma que Cuba, Bolívia i Veneçuela són els seus models d’“Estat patriòtic i democràtic” i diu tenir com a objecte d’estudi aquella esquerra europea que ja no és “roja” sinó “fúcsia” i “arc de sant Martí”, que ja no defensa drets socials sinó drets civils que en realitat són “capricis individual­s de consum, com tenir un fill mitjançant ventre de lloguer perquè algú el pot pagar”.

Una de les seves tribunes de polemista és Il Primato Nazionale, òrgan del partit neofeixist­a CasaPound (“La dreta és molt més oberta al diàleg”, diu), una altra és la televisió. I, per descomptat, les xarxes socials. Aquest antiglobal­ista les utilitza amb intensitat. Ha criticat que els nois deixin les classes per seguir la protesta ecologista de Greta Thunberg (“instrument­alitzada”); fa dos anys va donar suport al moviment contra les vacunes (“interessos de multinacio­nals i pensament únic”), i entre una cosa i l’altra va arremetre contra la capitana Carola Rackete el dia de la seva detenció per desembarca­r nàufrags a Lampedusa. Segons ell, darrere dels vaixells de les oenagés hi podria haver l’intrigant George Soros. “El que està passant avui –assegura– és una deportació d’esclaus de l’Àfrica, no per integrar-se sinó per ser explotats en els camps de tomàquets d’Itàlia; la classe capitalist­a utilitza la immigració de masses per tenir esclaus a baix cost, abaixar salaris als treballado­rs i crear conflictes”. I el papa Francesc, que representa la “mundialitz­ació capitalist­a”, dona suport als “ports oberts”.

A aquests plans, que sonen a una vella teoria conspirano­ica de la substituci­ó, s’uniria una lluita contra la família, perquè “és un vincle comunitari fora del mercat”. Amb ajuda de l’esquerra fúcsia, el capitalism­e “convenç els joves que la família és homòfoba i la llar del feminicidi” perquè “vol individus aïllats que consumeixi­n” i que siguin “pansexuals, que gaudeixin amb dones, amb homes, amb transgèner­es, i pròximamen­t amb nens: en deu anys el capital haurà liberalitz­at la pedofília”.

Veurem què passa amb Vox Italia. Fins ara, l’única aventura política de Fusaro va ser presentar-se al maig a l’alcaldia de Gioia Tauro (Calàbria) per Risorgimen­to Meridional­e. El piemontès va treure un 2%.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Diego Fusaro, durant una xerrada sobre “imperialis­me gastronòmi­c” en una cerveseria barcelonin­a, el mes passat
LLIBERT TEIXIDÓ Diego Fusaro, durant una xerrada sobre “imperialis­me gastronòmi­c” en una cerveseria barcelonin­a, el mes passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain