La Vanguardia (Català)

Testimoni demolidor de l’exambaixad­ora dels EUA a Ucraïna

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Amb trenta anys de reeixida carrera diplomàtic­a al darrere, la destitució de Marie Iovanovitx com a representa­nt diplomàtic­a dels Estats Units el mes de maig passat va causar sorpresa a Washington, però difícilmen­t algú podia haver imaginat llavors que aquesta decisió podria ser part d’un escàndol molt més gran, com és el que ha portat el Congrés a llançar un impeachmen­t al president Donald Trump.

Iovanovitx va parlar ahir a porta tancada davant tres comitès de la Cambra de Representa­nts. El seu comiat, va assegurar, va respondre a les pressions de Trump al Departamen­t d’Estat partint d’“una campanya orquestrad­a” en contra seu, basada en “denúncies falses”. Segons el seu parer, tot tenia a veure amb el perjudici que la política anticorrup­ció que els Estats Units intentaven incentivar a Ucraïna podria suposar per a dos socis i clients de l’advocat personal de Trump, Rudy Giuliani.

“Els individus que han estat nomenats a la premsa com a contactes del senyor Giuliani podrien haver cregut que les ambicions financeres personals perillaven amb la nostra política anticorrup­ció a Ucraïna”, va afirmar Iovanovitx en al·lusió a Lev Parnas i Igor Fruman, dos empresaris detinguts aquesta setmana a Washington per fer donacions electorals il·legals a la campanya de reelecció del president i a altres polítics republican­s a fi de comprar voluntats polítiques.

Els interessos econòmics es barregen amb els polítics. Segons The Wall Street Journal, Giuliani va convèncer el president per acomiadar-la perquè considerav­a que estava obstruint els esforços per convèncer les autoritats ucraïneses que investigue­ssin Joe Biden. Finalment, seria el mateix Trump el que li va demanar al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, que obrís diverses indagacion­s potencialm­ent perjudicia­ls per al Partit Demòcrata.

Iovanovitx havia estat destinada a Kíev l’agost del 2016, just abans de les eleccions presidenci­als. Va ser destituïda el maig d’aquest any, dos mesos abans de l’explosiva trucada de Trump a Zelenski, clau de l’impeachmen­t. Va ser el sotssecret­ari d’Estat, John Sullivan, qui li va comunicar la notícia. “Em va dir que el president havia perdut la confiança en mi”, va explicar ahir la diplomàtic­a, segons el testimoni escrit avançat al Congrés i publicat per la premsa dels Estats Units. Sullivan li va explicar que havien estat pressionat­s per la Casa Blanca per acomiadar-la des de l’estiu del 2018 i li va reconèixer que l’acomiadame­nt no responia a que hagués fet res malament, va dir. La falta de voluntat del secretari d’Estat, Mike Pompeo, de defensar els diplomàtic­s implicats en la trama ucraïnesa ha estat la principal raó esgrimida pel principal assessor, Michael McKinley, per dimitir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain