La Vanguardia (Català)

L’Iran denuncia un atac contra un petroler davant la costa d’Aràbia

L’incident eleva el preu del cru i la prima de les asseguranc­es de transport

- JORDI JOAN BAÑOS

Dos suposats míssils haurien assolit ahir un petrolier de l’Iran, quan passava pel mar Roig, segons mitjans oficials d’aquest país. Els impactes no van provocar cap incendi, però sí un vessament de cru, que es va poder aturar. La nau, que es trobava a un centenar de quilòmetre­s del port saudita de Jiddah, va canviar el seu rumb després de ser estabilitz­ada.

Els projectils haurien estat llançats de matinada amb un interval de vint minuts. Segons el Ministeri d’Exteriors iranià, “des d’un lloc a prop del corredor, a l’est del mar Roig”. És a dir, des d’Aràbia Saudita.

Els atacs haurien provocat dos esvorancs, d’un metre i un metre i mig quadrat, al casc del superpetro­lier, que transporta­va un milió de barrils, segons TankTracke­rs. La fuita va poder ser tallada per la tripulació, que va resultar indemne, segons la petroliera estatal iraniana. El president d’aquesta companyia, Nasrolà Sardaixtí, va criticar que cap país no socorregué­s el vaixell.

L’agressió va ser revelada per mitjans iranians i només després confirmada oficialmen­t, encara que sense citar que fos causada per míssils. Aquest extrem no ha pogut ser confirmat per fonts independen­ts, ni s’ha facilitat cap imatge concloent.

El petrolier –que feia mesos que era fora del radar– havia estat estabilitz­at” al cap de poques hores de l’incident i es dirigia cap a al sud, potser de tornada a l’Iran. El portaveu ministeria­l també ha revelat que aquest “no és el primer sabotatge experiment­at per vaixells iranians a la mateixa zona en els últims mesos”.

Sigui com sigui, el preu del barril de cru va arribar a pujar momentània­ment fins a un 2%, per sobre dels 60 dòlars. També s’espera una pujada de les primes d’asseguranç­a per transitar pel mar Roig. Una cosa que ja ha succeït al golf Pèrsic i el mar d’Oman, després d’una tirallonga de sabotatges no aclarits, al llarg de l’estiu passat, a petroliers de països com els Emirats o el Japó. Tot això en el marc de la tensió militar entre els Estats Units i els seus aliats àrabs, d’una banda, i l’Iran, de l’altra.

Fa poques setmanes, l’Aràbia Saudita va acusar l’Iran de ser responsabl­e de l’atac amb un eixam de drons a dues de les seves refineries –contra el qual res no van poder fer res els míssils Patriot– que va col·lapsar la producció de petroli, cosa que va disparar els preus fins a un 20%. Teheran va negar llavors qualsevol responsabi­litat en l’esmentat atac, que havia estat reivindica­t per Insarullah, la milícia xiïta del nord del Iemen, més coneguda com els huthis.

Dins de la mateixa saga, la presa d’un petrolier iranià davant de Gibraltar, resposta amb la captura d’un altre vaixell britànic davant l’Iran, ha arribat a bon port fa poques setmanes, després de dos mesos amb l’ai al cor.

A la mateixa Jiddah, a l’Aràbia Saudita, la flamant estació del tren d’alta velocitat va ser pastura de les flames fa dues setmanes, per motius encara inexplicat­s.

No hi va haver incendi i la fuita de cru la va poder aturar la mateixa tripulació, sense patir ferides

 ?? AP ?? Una imatge d’arxiu del superpetro­lier atacat cedida pel Ministeri del Petroli iranià
AP Una imatge d’arxiu del superpetro­lier atacat cedida pel Ministeri del Petroli iranià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain