La Vanguardia (Català)

Turquia ja ha provocat cent mil desplaçats sirians

Washington amenaça ara Erdogan amb noves sancions

- JORDI JOAN BAÑOS

Cent mil persones han abandonat ja casa seva a causa de l’ofensiva turca en curs al nord-est de Síria, segons les Nacions Unides. Al drama d’aquests desplaçats s’afegeix el de les famílies que, als dos costats de la frontera, enterren els seus morts. Salves de morter de les Unitats de Protecció Popular (YPG) contra localitats fronterere­s turques van matar ahir vuit civils a Nusaybin i dos a Suruç, i van fer més de quaranta ferits.

Ahir també va ser enterrat a Turquia el nadó de nou mesos –fill de refugiats sirians– mort el dia anterior per un altre obús. Les fonts kurdes donen xifres semblants de baixes civils a Síria, malgrat la potència de foc més gran d’Ankara, ja sigui per cautela d’aquests o perquè no volen desmoralit­zar els seus.

Turquia, per la seva part, declarava haver “neutralitz­at” més de tres-cents “terroriste­s” de l’YPG. A més de considerar “alliberade­s” una quinzena de viles al voltant de Tel Abiad i Ras al-Ain. Aquestes, mentrestan­t, van buidant-se de civils que puguin servir d’escuts humans a l’YPG, que resisteix. L’exèrcit turc també reconeixia ahir quatre soldats morts, dos d’ells en un altre front, a l’oest. Uns altres quatre milicians àrabs haurien mort en una emboscada de l’YPG.

Moltes de les ciutats sirianes sota control de milicians kurds estan arran la frontera, davant mateix d’una localitat turca. En moltes ocasions, la població és arabòfona als dos costats, en una guerra en la qual no hi ha blanc ni negre. Els milicians “invasors” que acompanyen l’exèrcit turc són en realitat islamistes sirians. I els milicians kurds de l’YPG tant poden ser natius de Síria com de Turquia.

La batalla desigual entre el segon exèrcit més nombrós de l’OTAN i els guerriller­s kurds està molt més igualada en informació, desinforma­ció i propaganda. Ahir, un cotxe bomba explotava davant un restaurant de Qamixli, ciutat que es reparteixe­n les milícies kurdes i l’exèrcit de Baixar al-Assad. Aquesta explosió, que hauria deixat quatre morts, va ser després reivindica­da per l’Estat Islàmic (EI) a les xarxes.

En la guerra asimètrica amb l’Estat turc, el moviment kurd compta amb la gran carta que, sense ella, l’EI hauria tardat més a desaparèix­er i podria reaparèixe­r més fàcilment. La milícia de l’YPG –com la de Hizbul·lah– ha fet un sacrifici enorme en vides per derrotar els assassins de l’Estat Islàmic, només superat pel del mateix exèrcit sirià.

El relat kurd era reforçat ahir per diverses notícies, difícils de contrastar. A més de l’atemptat de l’EI, la suposada fugida de cinc presoners de la mateixa organitzac­ió, després del bombardeig d’una presó a Qamixli, localitat que els turcs diuen que és encara al marge de l’ofensiva.

També es van difondre imatges d’un presumpte motí en una altra presó que acull esposes, vídues i fills de combatents de l’EI. I el mateix president rus, Vladímir Putin, expressava el seu temor que l’operació turca ofereixi possibilit­ats de fugida a aquests subjectes. Mentrestan­t, Recep Tayyip Erdogan prometia reintegrar a la societat les esmentades dones i nens.

Trump, per la seva part, torna a amenaçar d’“enfonsar l’economia turca” si es creuen línies vermelles, mentre que els ministres d’Exteriors de la Unió Europea no descarten adoptar sancions aquest dilluns.

Tant la UE com els EUA es plantegen recórrer a sancions per posar límit a l’ofensiva turca

 ?? SERTAC KAYAR / REUTERS ?? Pànic a Nusaybin (Turquia) per la caiguda de projectils des de Síria
SERTAC KAYAR / REUTERS Pànic a Nusaybin (Turquia) per la caiguda de projectils des de Síria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain