La Vanguardia (Català)

Negociacio­ns contra rellotge el cap de setmana per evitar un Brexit dur

Ressorgeix una tímida esperança de trobar “un camí per a l’acord”

- JAUME MASDEU

En el moment en què les coses es presentave­n més tortes, quan el desacord sobre el Brexit semblava definitiu, les negociacio­ns entre la Unió Europea i el Regne Unit van cobrar ahir un nou impuls que portarà les dues parts a tancar-se tot el cap de setmana en unes “negociacio­ns intenses”. Un petit raig de llum, però molt tímid. Els 27 ho intentaran fins al final, però continua regnant l’escepticis­me. L’objectiu és aconseguir per a dilluns una cosa concreta per presentar als caps de Govern a la cimera de dijous i divendres. El que Brussel·les vol evitar és que els caps de Govern hagin d’entrar en el detall d’unes negociacio­ns especialme­nt complexes. No és la seva funció, en principi els projectes els han d’arribar ja elaborats i amb la feina d’enginyeria ja realitzada.

El negociador europeu, Michel Barnier, va informar-ne ahir els ambaixador­s dels 27, però sense entrar en detalls, simplement indicant que creia que valia la pena intentar aquesta nova ronda d’última hora. Barnier, que durant la setmana havia dit que no es donaven les condicions per a un possible acord, va canviar d’actitud després de la reunió que va mantenir ahir al matí amb l’homòleg britànic, Steve Barclay, que va qualificar de “constructi­va”.

En realitat, venia a confirmar els relativame­nt bons auguris que van sortir de la reunió de dijous entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el taoiseach irlandès, Leo Varadkar, quan els dos van indicar que hi podia haver un camí per arribar a un acord a finals d’octubre. Atès que Irlanda és el principal afectat en aquesta part de la negociació, qualsevol acceptació d’una proposta per part de Dublín aclariria moltes dificultat­s.

També el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va variar ahir radicalmen­t el to. El mateix Tusk que dimarts preguntava públicamen­t a Johnson on anava, “Quo vadis?” va interpel·lar-lo directamen­t via Twitter, ahir va canviar de registre.

Els negociador­s es tanquen dissabte i diumenge per tal d’aconseguir una cosa concreta per a dilluns

Va recordar primer que havia advertit que si en aquestes dates el Regne Unit no havia presentat una proposta realista, anunciaria públicamen­t que descartava qualsevol possible acord al Consell Europeu de la setmana vinent. I a continuaci­ó, va afegir que alguna cosa havia canviat, en concret, que “el primer ministre irlandès i el britànic veien per primera vegada un camí per a l’acord”. El taioseach va indicar a Tusk que un acord era possible, i com a conseqüènc­ia no s’estalvien esforços per intentar-ho, per baixes que siguin les expectativ­es.

“És com pujar una muntanya. Necessitem determinac­ió, vigilància i paciència”, va dir Barnier, per situar les dificultat­s de l’acord. Per la seva banda, Johnson va declarar que “hi ha un sentiment compartit que hi ha una via que pot portar a un camí cap a l’acord..., però això no significa que l’acord estigui assegurat. Queda molta feina per fer”.

La UE afronta les converses aquest dissabte i diumenge amb les línies vermelles intactes, és a dir, exigència d’una solució legal i factible que eviti la reinstal·lació de controls a la frontera irlandesa, que protegeixi l’economia de tota l’illa i l’acord del Divendres Sant, i finalment el respecte a la integritat del mercat únic. És un autèntic trencaclos­ques unir aquestes condicions amb l’exigència de Londres de no instaurar una divisió entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit.

L’acord de Retirada firmat amb Theresa May preveia que tot el Regne Unit mantindria una unió duanera amb la UE mentre no es trobés cap altra alternativ­a, però va ser rebutjat tres vegades pel Parlament britànic. Johnson va tornar a la idea original que la salvaguard­a només afectés Irlanda del Nord, però els plantejame­nts que hi ha sobre la taula, almenys els que s’han conegut fins ara, no compleixen, ni de lluny, els objectius mínims de la Unió Europea.

 ?? EP ?? Michel Barnier, negociador europeu de la sortida del Regne Unit
EP Michel Barnier, negociador europeu de la sortida del Regne Unit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain