La Vanguardia (Català)

El reforç de la Guàrdia Civil i la Policia es desplega avui

El centre de coordinaci­ó de la seguretat ja s’ha activat

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Tothom que a partir d’avui s’acosti a les estacions de l’AVE, els aeroports o els ports catalans comprovarà una presència inusual dels antiavalot­s de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Formen part del reforç de prop de 1.800 homes i dones que s’han traslladat indefinida­ment a Catalunya per participar en el dispositiu de seguretat liderat pels Mossos d’Esquadra que haurà de garantir l’ordre públic durant les mobilitzac­ions de protestes que se celebrin quan es faci pública la sentència pels fets d’octubre del 2017.

Policia Nacional i Guàrdia Civil s’han repartit les diferents infraestru­ctures bàsiques de comunicaci­ó en funció de les competènci­es que tenien abans del desplegame­nt de la policia autonòmica. Així, els equips de la Unitat d’Intervenci­ó Policial (UIP) de la Policia Nacional assumirà l’aeroport del Prat, el port de Barcelona o les estacions de França i Sants. I els Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil, s’ocuparan concretame­nt del control del port de Tarragona i l’estació de l’AVE d’aquesta localitat.

En qualsevol cas la seva presència serà més que evident i es mantindrà de manera indetermin­ada durant tota la setmana que ve. Diumenge acabaran d’arribar fins a diferents punts de Catalunya els prop de 1.800 efectius de reforç que, a diferència de fa dos anys, s’allotjaran tots en hotels de la província de Barcelona, Tarragona i Girona.

Responsabl­es de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional participar­an des del moment en què es comuniqui la publicació de la sentència en el Centre de Coordinaci­ó que els Mossos d’Esquadra posaran en marxa a partir d’avui amb motiu del 12 d’octubre.

Guàrdia Civil i Policia Nacional s’integraran al Cecor a partir de diumenge a les deu de la nit, i també tindran representa­ció a totes les sales del 112 de Catalunya.

Els Mossos d’Esquadra van fer ahir al matí al complex policial d’Egara a Sabadell l’última reunió abans de la posada en marxa del dispositiu. Presidida pel comissari en cap Eduard Sallent, hi van participar tots els comissaris de la direcció, així com els responsabl­es de totes les regions policials de l’organitzac­ió policial. Durant la reunió, Sallent va traslladar als presents les raons per les quals va decidir marxar dels actes de celebració de la festivitat de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, tot i que va advertir que aquest fet no afectarà la coordinaci­ó dels propers dies.

Després va prendre la paraula el comissari de mossos responsabl­e de l’operatiu policial que va dibuixar a la resta de comandamen­ts els diferents escenaris amb què treballave­n per als propers dies. Uns escenaris absolutame­nt imprevisib­les, però per als quals va assegurar que es treballarà en col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que aquesta vegada actuaran a petició dels Mossos.

El comissari en qüestió va advertir que amb certesa la xarxa viària de carreteres serà la infraestru­ctura més afectada per les mobilitzac­ions previstes. Marxes i talls que s’espera que es realitzin de manera massiva però pacífica. Tot i que falta per veure la capacitat d’acció dels grups més radicals que optin per accions més contundent­s. En qualsevol cas, els diferents serveis d’Informació ja han constatat que després de l’operació de la Guàrdia Civil de les últimes setmanes contra un grup de persones que estaven preparant material per executar sabotatges aquests dies, hi ha hagut un refredamen­t general d’aquestes opcions.

El comissari Sallent va enviar ahir a la tarda una carta a tots els Mossos d’Esquadra a través del correu intern de l’organitzac­ió en què els advertia de la complexita­t dels dies que venen i els agraïa l’esforç que suposarà l’excés d’hores dels propers dies. Sallent els assegura que la policia de la Generalita­t “garantirà l’ordre públic i els drets de totes les persones” i que compliran “a tota hora les ordres que ens puguin donar jutges i fiscals”. Per això han dissenyat, afegeix, un dispositiu en què “col·laboraran activament” la Policia i la Guàrdia Civil.

El comissari Sallent envia una carta als Mossos advertint que compliran totes les ordres judicials

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El conseller Buch i la cúpula d’Interior en una imatge de la setmana passada
LLIBERT TEIXIDÓ El conseller Buch i la cúpula d’Interior en una imatge de la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain