La Vanguardia (Català)

Els jutges del cas 1-O firmaran la sentència dilluns a primera hora

S’aplicarà una sola pena per sedició i malversaci­ó en concurs de delictes

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Els jutges del cas 1-O aniran al Tribunal Suprem (TS) dilluns a primera hora per complir un últim i transcende­ntal tràmit: la firma de la sentència que han estat debatent els últims quatre mesos. La versió final del text, redactat pel president de la Sala Penal i ponent de la resolució, Manuel Marchena, es va repartir dijous entre els membres del tribunal, perquè puguin fer-ne una lectura definitiva i formular aportacion­s i suggerimen­ts d’última hora al llarg del cap de setmana i fins i tot dilluns mateix, quan tornin a reunir-se a l’Alt Tribunal.

La convocatòr­ia per a la firma és molt important perquè fins aquell moment tot es pot retocar o modificar. De fet, ahir van saltar algunes alarmes perquè va transcendi­r que hi havia una gran contrariet­at entre els components de la Sala Penal per les especulaci­ons i filtracion­s entorn de la sentència. Es va arribar a dir que tot tornava a estar enlaire. Però no és així. El risc –rellevant, però relatiu– és que hi hagi suggerimen­ts d’última hora que obliguin a endarrerir la publicació de la decisió fins dimarts.

La sentència no tindrà marxa enrere així que sigui subscrita pels set magistrats que han compost el tribunal del cas 1-O. Alguns punts essencials de la resolució estan acordats pels membres del tribunal des de fa mesos. Per exemple, la qualificac­ió jurídica dels fets, que passa pels tipus penals de sedició i malversaci­ó. Per aquests delictes, però, s’imposarà una sola pena, perquè s’aprecia un concurs medial de delictes.

La definició de concurs medial es troba a l’article 77.2 del Codi Penal. S’estima que es presenta quan hi ha dues accions i dos resultats delictius i s’entén que un va caldre per cometre l’altre. És a dir, que les dues conductes analitzade­s no estan desconnect­ades, sinó que tendeixen a una mateixa finalitat.

La derivada pràctica d’apreciar el concurs medial és que no s’imposen dues penes –una per cada delicte–, sinó una de sola, la quantia de la qual “no podrà excedir de la suma de les penes concretes que s’haurien imposat separadame­nt per cada un dels delictes”. Un exemple clàssic de concurs medial és el de la falsificac­ió de document per cometre una estafa. Es castigarà això últim, l’estafa, i la pena a imposar haurà de ser inferior a la que hauria resultat de la suma correspone­nt als dos delictes per separat.

Aquestes dades són rellevants perquè durant cert temps es va explicar que una condemna per rebel·lió podria ser menys costosa per als acusats del cas 1-O que una altra per sedició i malversaci­ó.

S’estimava això perquè la rebel·lió té un tipus agreujat quan es presenta la circumstàn­cia de la desviació de fons per a aquesta finalitat il·lícita. En canvi, la sedició no preveu integrar en aquest mateix tipus penal la fórmula d’agreujamen­t. La suma de les penes per sedició i malversaci­ó, per tant, podia ser més elevada que la correspone­nt només a rebel·lió. Però la via d’apreciar aquests dos delictes en concurs medial salva el problema.

Òbviament, la sentència distingeix pel que fa als graus de responsabi­litat, segons la implicació en els fets i la condició de les persones. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per exemple, no eren càrrecs públics. No pot considerar-se agreujada la seva conducta per aquesta circumstàn­cia, i per això no estaven acusats del delicte de malversaci­ó.

L’expresiden­ta del Parlament, Carme Forcadell, tampoc no va ser acusada de malversaci­ó. No seria il·lògic, per tant, que les penes que els correspong­uessin a tots tres fossin inferiors. La frontera pot establir-se en els 10 anys de presó. Hi haurà condemnes superiors, però d’altres seran inferiors a aquesta xifra.

El Suprem treballa, en un altre ordre de coses, en la preparació dels tràmits per a la notificaci­ó de la sentència. Hi ha una gran preocupaci­ó per assegurar que els processats sàpiguen abans que ningú el contingut precís de la decisió. S’estan estudiant diversos procedimen­ts amb aquesta finalitat. El problema és trobar-ne un que combini l’agilitat amb la fiabilitat. No es pot posar la sentència anticipada­ment en mans de les quals no calgui esperar la màxima eficàcia i discreció. Al Suprem, aquests dies pesen

ELS MOTIUS

La malversaci­ó no tindrà sanció pròpia perquè se subsumeix en el delicte de sedició

QUIN ÉS EL CONCURS MEDIAL

La decisió considera que el mal ús de diners públics no va ser una finalitat, sinó un mitjà

LA PART DISPOSITIV­A

No totes les penes superaran els 10 anys; hi haurà una escala de responsabi­litats

més que tots els dies de l’organitzac­ió i desenvolup­ament del judici. El compte enrere fins dilluns que ve –o dimarts, perquè encara hi ha alguna possibilit­at d’aquest mínim retard– s’està fent molt llarg. Una última dada confirma que no se superarà aquest termini. Dimecres que ve el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, compareix davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per defensar la candidatur­a a un nou mandat de cinc anys en aquesta responsabi­litat. L’interès del Consell i del Suprem és que aleshores la decisió de l’1-O i la publicació sigui un cas tancat.

 ?? DANI DUCH ?? Vista de la façana principal de la seu del Tribunal Suprem a Madrid
DANI DUCH Vista de la façana principal de la seu del Tribunal Suprem a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain