La Vanguardia (Català)

Els sindicats busquen consensuar una resposta a la decisió de l’1-O amb 70 entitats

La Pimec lamenta que el conflicte derivi en sentència en lloc d’una negociació

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Els sindicats CC.OO. i UGT impulsen juntament amb una setantena d’entitats socials de diferent tipus –incloent-hi Òmnium– un comunicat unitari a la sentència del procés. L’escenari amb què es treballa actualment és que el comunicat que està sent consensuat amb les parts es pogués llegir a la plaça Sant Jaume de Barcelona just després que es fes pública la sentència, ja sigui dilluns vinent o un altre dia.

L’esborrany que hi ha ara mateix sobre la taula recull entre els seus punts principals el “desacord” a la sentència –tot i que es desconeix el veredicte– ja que “no facilita la resolució del conflicte”. També es vol destacar que una decisió condemnatò­ria pot deteriorar el bon funcioname­nt de drets com el de “manifestac­ió”.

En el text que s’estan intercanvi­ant les diferents entitats també es recomana que es participi en les “mobilitzac­ions” de rebuig de la sentència però no a les convocades pel moviment Tsunami Democràtic. També es demanarà l’ampliació dels espais de “consens”. En el grup signant de la resposta unitària no hi ha presència de cap partit per exprés desig dels convocants. Entre les entitats que han expressat la seva voluntat de firmar-lo a priori hi ha patronals com la Pimec (si bé ahir va dir només que respon pels seus comunicats) o la Cecot, sindicats com la USOC o Unió de Pagesos, col·legis profession­als, associacio­ns de veïns o ONG. A priori l’ANC està fora del grup.

Aquest manifest que s’està ultimant no té res a veure amb el que va intentar impulsar el president del Parlament, Roger Torrent, que no va tirar endavant. En paral·lel, CC.OO. i UGT intenten pactar un text unitari a la sentència juntament amb Foment i la Pimec. Aquest text, en cas de poder ser acordat entre les parts, seria més “suau” que el que ultimen les 70 entitats. No obstant això, tant Foment com la Pimec han emès els seus comunicats respectius valorant ja la sentència, tot i no haver-se fet pública encara. En el d’ahir de la Pimec, la patronal va assegurar que “lamenta que el conflicte polític hagi derivat en unes sentències judicials i no en un procés de diàleg i negociació”. En el comunicat demana a CC.OO., UGT i Foment “un compromís d’unitat d’acció”.

El col·lectiu estudia llegir un comunicat de rebuig a Barcelona una vegada es faci pública la sentència

Foment del Treball ja va fer una crida a la serenitat i va reclamar que s’“eviti que la legítima manifestac­ió de protesta pugui afectar el desenvolup­ament normal de l’activitat econòmica i a la cohesió social”. La patronal, tot i que considera que la sentència “tindrà una important afectació emocional” en part de la societat catalana, aposta per la moderació i el “respecte més absolut a les decisions de la justícia”.

 ?? EP ?? El president de la Pimec, Josep González
EP El president de la Pimec, Josep González

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain