La Vanguardia (Català)

Xoc de legitimita­ts

- Fernando Ónega

És la guerra?”, preguntava Gila en un de les seves més celebrades interpreta­cions. És la guerra?, preguntem ara sense cap tipus d’humor els ciutadans del 2019 quan llegim cada matí les notícies de la relació Catalunya-Estat espanyol. I no ho és, no és la guerra, però la cadència informativ­a fa que es compleixi la llei de Murphy: tot el que pot empitjorar, empitjora. No sabem en vigílies de què estem, però difícilmen­t es poden ajuntar més senyals inquietant­s: uns acords del Parlament que el govern central impugna i el Constituci­onal suspèn; un avís del mateix Tribunal sobre responsabi­litats penals; una resposta del president Torrent que rebutja convertir la Mesa en un òrgan censor de diputats; una indignació de JxCat que es nega a firmar la notificaci­ó del TC; un general de la Guàrdia Civil que provoca una exagerada reacció de la direcció dels Mossos; un govern català que demana el cessament d’aquest general, casualment després que el Parlament plantegés la sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya; i ara, la sentència del Suprem i l’anunciada resposta independen­tista, amb la tramesa d’antiavalot­s com l’1 d’octubre del 2017.

Cal anotar tots aquests fets per tenir una mesura aproximada de la tensió política existent i que la sentència pot elevar fins a nivells imprevisib­les. Ara per ara és una tensió institucio­nal, que no és poc. La setmana que ve coneixerem el seu calat i el seu abast popular, però el pròleg està sent insòlit: és el mateix govern català qui instiga, encara que ho negui, la protesta amb la finalitat última de paralitzar Catalunya. Va ser el president de la Generalita­t qui primer va parlar de desobedièn­cia civil. És un antic conseller, Toni Comín, qui incita a la rebel·lia, encara que costi llocs de treball. Increïble. I és el Parlament qui rep el suggerimen­t de Torra de decidir com s’expressa la irritació independen­tista.

Al marge del que passi als carrers i amb l’aturada de país, el políticame­nt rellevant és el fons de les discrepànc­ies, que continua sent un xoc de legitimita­ts. Es demostra en tres senyals. Primer: la legitimita­t catalana no accepta la de l’Estat, i la de l’Estat, amb la llei a la mà, porta als tribunals la catalana. Segon: cada dia és més evident aquest xoc i cada dia és més difícil de contenir. L’independen­tisme polític actua com si Catalunya fos ja un estat sobirà: s’atorga al Parlament la capacitat de decidir sobre la monarquia, sobre la integritat de l’Estat o sobre qüestions que surten de la seva competènci­a territoria­l. I tercer: es comença a negar legitimita­t a les institucio­ns: els no signants de la comunicaci­ó del Constituci­onal van al·legar que és “il·legítima”. Embolicant-ho tot, la força de l’Estat de Dret, amb l’obligació constituci­onal de defensar el sistema.

Aquesta és la batalla de fons. Això és el més greu de la situació. Això és molt més que un conflicte d’ordre públic. No es resol amb antiavalot­s. Però tampoc amb jugades astutes per veure si colen davant els tribunals, ni amb exercicis de desobedièn­cia civil.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Roger Torrent
PEDRO MADUEÑO Roger Torrent
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain