La Vanguardia (Català)

Els presidents de la Generalita­t

- Francesc Granell

En espera de ser jutjat per desobedièn­cia, dilluns 7 d’octubre el president Quim Torra va passar la moció de censura presentada per Ciutadans, dies després que diverses entitats independen­tistes celebressi­n l’aniversari de l’ara simbòlica consulta popular de l’1 d’octubre del 2017 desplegant 131 fanals led en diferents pics de Montserrat.

Els 131 fanals van significar l’ordinal que s’atribueix a Torra com a president després que Jordi Pujol s’autoprocla­més president número 126 després de la publicació del llibre Historia de la Generalita­t de Catalunya i els seus presidents 1359-2003, exemple d’una de les reinvencio­ns de la nostra història que ens ha portat a afirmacion­s tan curioses com que Cervantes o Santa Teresa eren catalans.

La realitat és que la Generalita­t, tal com avui la coneixem, no va néixer al segle XIV sinó que llavors era un simple organisme de control tributari dels subsidis que les Corts concedien al rei amb ampliació, això sí, de competènci­es després de les Corts del 1413. Era només la Diputació del General que també van tenir altres territoris de la Corona d’Aragó per seguir les relacions financeres amb el rei.

La Generalita­t de Catalunya com a autèntica institució d’autogovern dins d’Espanya només va néixer el 1931 després de la proclamaci­ó de la Segona República (la tercera si tenim en compte la de l’eclesiàsti­c Pau Claris del 16 al 23 gener 1641). La Generalita­t va ser la transacció anti independen­tista que va conduir a l’Estatut de Catalunya del 1932.

El primer president de la Generalita­t va ser Francesc Macià (1931-33) i no Berenguer de Cruïlles (1359-1362) com argumenten els que estan reinventan­t certs aspectes de la història de Catalunya, pretenent la “recuperaci­ó de l’estat propi”.

Després de la mort de Macià el 1933 han ostentat la presidènci­a Companys, fins a la seva execució el 1940, amb la interrupci­ó de 1934-36 (després de la seva condemna a 30 anys pel Tribunal de Garanties Constituci­onals pels “Fets del 6 d’ octubre del 1934”). En aquest interval i fins a ser amnistiat pel Front Popular el 21 de febrer del 1936, hi van haver 8 pseudo presidents de la Generalita­t nomenats per l’Estat: Jiménez Arias, Portela, Pich, Alonso, Villalonga, Maluquer, Escalas i Moles). Companys va veure menyscabad­a la seva autoritat per la lluita entre comunistes i anarquiste­s dels Fets de Maig del 1937 i les retallades del govern Negrín el 1938.

Suprimida la Generalita­t per Franco la institució va perviure a l’exili amb Irla i Tarradella­s, que va tornar durant la transició. L’han succeït Pujol, Maragall, Montilla, Mas, Puigdemont, Rajoy (durant l’aplicació del 155) i Torra. Torra és, doncs, el 19è i no el 131è president de la Generalita­t. Convinguem que Catalunya té prou història com perquè no calgui reinventar-la mirant de donar legitimita­t al sentiment independen­tista d’una part de la seva població.

Quim Torra és el dinovè president català, i no pas el cent trenta-unè

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain