La Vanguardia (Català)

Per no donar “mala imatge”

- Quim Monzó

Afinals de setembre, l’Ajuntament de Salou va prohibir les manifestac­ions als carrers turístics. Ho va fer després que Sumem per Salou-Junts, PSC, PP i Cs presentess­in una moció conjunta que demanava donar plens poders al Consistori per regular per on poden discórrer les marxes de protesta que a la gent li passi pel cap convocar.

El motiu és intentar no oferir “mala imatge” al guiram que visita la bonica població del Tarragonès. Els últims anys s’han celebrat manifestac­ions independen­tistes al passeig marítim i n’hi ha que no les veuen amb bons ulls. Un d’ells és l’alcalde, Pere Granados. Davant de les acusacions de restringir un dret bàsic, Granados explica a Marc Rovira, d’El País: “No volem regular el dret de manifestac­ió”. El que volen és, diu, “poder modificar el recorregut per raons d’interès general”. Les raons d’interès general es resumeixen en una: preservar la imatge idíl·lica d’una població que durant la temporada turística registra vuit milions de pernoctaci­ons. Diu l’alcalde que els turistes busquen “una destinació vacacional tranquil·la, acollidora i afable” i “manifestac­ions i reivindica­cions” trenquen aquesta tranquil·litat, aquest acolliment i aquesta afabilitat.

Catalunya és un país que ha anat venent progressiv­ament la seva ànima al turisme. Municipis grans i petits, cadascun en la mesura de les seves possibilit­ats, han anat acotant el cap davant d’aquest conformism­e que molts ciutadans de bona fe consideren inevitable. Pels turistes es modifiquen plans urbanístic­s. Pels turistes es pressionen els habitants fins a expulsar-los dels seus edificis, a fi de posar-hi més i més hotels. Pels turistes els barris es gentrifiqu­en. Amb els veïns expulsats, els restaurant­s de tota la vida han de plegar, lògicament, perquè el guiram vol o bé collonades hipsters o, els més agosarats, presumptes paelles amb sangria. Conèixer el país els importa un rave. Ells volen visitar el que han vist a les fotos de les revistes, els catàlegs turístics i les xarxes.

Així les coses, ¿com no havia d’arribar un dia que les autoritats restringis­sin les manifestac­ions per no donar “mala imatge”? Imagineu-vos els pobres turistes, contemplan­t aterrits com grups de persones es manifesten pel carrer! Als seus països també hi ha manifestac­ions. Però allà no són en visita turística, i si són en visita turística no és perquè els destorbin la vista –el mar, les platges, els para-sols...– amb pancartes reivindica­tives i càntics adotzenats. Pagant sant Pere canta i tot déu a atxantar la mui.

L’Ajuntament de Salou ha prohibit les manifestac­ions als carrers turístics

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain