La Vanguardia (Català)

Alleujamen­t econòmic per a les autonomies

-

La situació d’inestabili­tat política que viu el país té conseqüènc­ies nefastes per al finançamen­t de les comunitats autònomes, de les quals depenen serveis tan bàsics per als ciutadans com la sanitat, l’educació o els serveis socials. Davant la situació d’asfíxia financera en què es troben, el Govern central ha aconseguit articular una fórmula que els permetrà superar en part la seva difícil situació actual. Així, al Consell de Ministres celebrat ahir, després de diverses setmanes de negociacio­ns i de consultes amb l’Advocacia de l’Estat, es va aprovar un decret llei pel qual es pagarà a les comunitats i ajuntament­s més de 5.500 milions d’euros per lliurament­s a compte d’aquest any. D’aquesta quantitat, Catalunya en rebrà 875,33 milions d’euros.

La xifra aprovada pel Consell de Ministres, tot i això, és inferior als 6.300 milions que sol·licitaven autonomies i ajuntament­s, que en molts casos ja tenen pressupost­ats en els seus comptes públics. L’absència de pressupost­os generals de l’Estat, a més, impedeix al Govern en funcions abonar els gairebé 2.500 milions que els correspone­n pel canvi en el sistema d’informació de l’IVA del 2017.

En una situació de desgavell financer com la que propicia l’absència de pressupost­os generals de l’Estat i d’un govern estable, la gestió financera de les comunitats autònomes es fa molt complicada. S’hi suma un sistema de finançamen­t autonòmic que ha quedat obsolet i que està pendent de reforma des de fa cinc anys.

Ha estat aquesta la primera vegada en què s’actualitze­n els lliurament­s a compte a les comunitats autònomes amb un Govern en funcions i amb els pressupost­os prorrogats. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, afirma que la solució aprovada ahir servirà, de cara al futur, perquè comunitats i ajuntament­s no tornin a ser víctimes d’un bloqueig pressupost­ari i institucio­nal del Govern central. La fórmula trobada és l’article 21 de la llei del Govern, que assenyala que un Executiu en funcions pot continuar realitzant despatxos ordinaris d’assumptes públics, entre els quals encaixa el repartimen­t de les quantitats pressupost­ades perquè els serveis públics fonamental­s, en mans de les autonomies, continuïn funcionant.

Els llargs anys de crisi que ha viscut aquest país van impedir d’afrontar el problema del finançamen­t autonòmic per falta de diners. Després, amb l’inici de la recuperaci­ó econòmica, l’augment de la recaptació fiscal va suposar un important alleujamen­t per a les arques autonòmiqu­es que va apaivagar les seves urgències financeres, però aquestes han tornat a estar sobre la taula pel retard en els pagaments compromeso­s davant l’absència de pressupost­os de l’Estat.

La solució acordada ahir pel Consell de Ministres, tot i això, no deixa de ser un pedaç per resoldre els urgents problemes de tresoreria de les comunitats autònomes. El problema rellevant és reformar a fons el sistema de finançamen­t autonòmic, que s’havia d’haver actualitza­t l’any 2014, per corregir les insuficièn­cies que té i les desigualta­ts que genera. En depèn, com s’ha dit, el correcte funcioname­nt de les autonomies i dels serveis bàsics de la salut, l’educació i l’assistènci­a social que atenen.

Com hem reclamat en altres ocasions, encarrilar el problema del finançamen­t autonòmic és el gran repte polític i econòmic que té pendent l’Estat espanyol, i és tan necessari com difícil i complex d’articular a gust de tots. Serà imprescind­ible un gran esforç de negociació, amb voluntat d’acord entre els diversos partits polítics i comunitats autònomes, per poder avançar. El problema és que mentre Espanya no disposi d’un govern estable i amb plenes competènci­es no és possible plantejar de nou la reforma del finançamen­t autonòmic.

La reforma del finançamen­t autonòmic continua sent el gran repte pendent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain