La Vanguardia (Català)

Barcelona ‘human-centered city’

- José María Lassalle

Barcelona centrada en l’aspecte humà. Un relat que pot organitzar l’ecosistema digital i cultural que ofereix la ciutat a través d’un agregat de diversitat creativa que és únic al món. Al voltant d’ell, Barcelona podria liderar un projecte de ciutat que busqués una visibilita­t global semblant a la que va obtenir amb els Jocs Olímpics del 1992. Es tractaria de dissenyar un model de governança urbana que donés una resposta humanístic­a a les ineficiènc­ies utilitàrie­s que enclou el desenvolup­ament internacio­nal de smart cities. Sobretot perquè aquest no resol a escala humana els reptes que la globalitza­ció planteja a les ciutats. De fet, les ofertes més sofisticad­es –tal com demostra el projecte de Sidewalk Labs per a Toronto– aposten perquè el concepte de smart cities intensifiq­ui els indicadors d’eficiència que maximitzen les utilitats associades a les eines tecnològiq­ues que assaja, però sense esmentar mai l’experiènci­a de ciutadania com un objectiu estratègic final.

Barcelona podria donar la rèplica digital a aquest disseny instrument­al que Google ha basat a Toronto a través d’experiènci­es de consum i ús eficient de continguts que no incideixen en la ciutat com un espai creatiu de diversitat inclusiva. No només perquè disposa d’un ecosistema excepciona­l d’actius digitals, sinó també perquè té una trajectòri­a de cultura cívica que va arrencar amb Jordi Hereu al capdavant de l’alcaldia i que van continuar Xavier Trias i Ada Colau, i que ara s’enfronta al repte d’aglutinar i escalar iniciative­s com les promogudes per Francesca Bria al voltant de dades, drets digitals, plataforme­s com Decidim Barcelona i diversos projectes pilot de 5G amb impacte social. Amb la idea de Barcelona human-centered city es podria afrontar una estratègia cívica que donés impuls estructura­l a dinàmiques de comunitat més ètica, inclusiva i sostenible. Una estratègia que posicionés Barcelona com a promotora d’un projecte global de ciutats intel·ligents basades en l’humanisme tecnològic. Sota aquesta idea, es tractaria de desenvolup­ar polítiques públiques a través d’una governança exploratòr­ia que col·loqui l’ésser humà en el centre de l’experiènci­a de ciutat al segle XXI. Un objectiu que activaria la ciutat com un laboratori privilegia­t de projectes d’innovació que apostin per reglar èticament la revolució digital dins d’una escala humana que centri la seva energia disruptiva a promoure la dignitat de l’ésser humà en els desenvolup­aments i aplicacion­s que tindran lloc al voltant de la intel·ligència artificial i la resta de les tecnologie­s exponencia­ls.

La disrupció tecnològic­a és a la cantonada i serà una oportunita­t extraordin­ària de progrés econòmic i benestar social si fixem un marc ètic i una regulació legal que desactivi les externalit­ats negatives que allibera al desenvolup­ar-se sense regles ni governança. Aquesta circumstàn­cia, sumada als efectes perversos que projecta la globalitza­ció, especialme­nt en relació amb el canvi climàtic, situa les ciutats com els actors institucio­nals més idonis. No només per gestionar eficaçment a través de la tecnologia els riscos de la postmodern­itat global, sinó per aterrar un humanisme tecnològic que empoderi l’ésser humà com a mesura de la data economy, dels algoritmes, de la intel·ligència artificial i les màquines que estan alterant l’estructura sobre la qual hem fundat la política, l’economia i la societat des de la Revolució Francesa i la revolució industrial fins als nostres dies.

L’Agenda 2030 de les Nacions Unides reivindica una aliança entre les ciutats i la tecnologia. Especialme­nt perquè prediu un horitzó d’eclosió ciutadana sobre el qual percudirà una geopolític­a demogràfic­a i de sostenibil­itat que forçarà les ciutats a refer el seu disseny a partir d’una estructura de necessitat­s que només podran atendre’s des de la tecnologia. Barcelona pot ser el lloc en el qual explorar un programa de polítiques públiques que anticipi les solucions per als problemes que afrontaran ben aviat les ciutats de tot el planeta. I pot fer-ho a partir dels principis ètics que fonamenten l’humanisme tecnològic. Un concepte aquest que, a més, en el cas de Barcelona pot ser el vector que estructuri un relat que cohesioni l’ecosistema digital i cultural que allotja en el seu si. Un ecosistema extraordin­ari si tenim en compte els actius que reuneix i que li permeten posicionar-se com una ciutat creativa i humanístic­a amb una visibilita­t global de primer nivell al voltant de la tecnologia, la innovació, la cultura i la diversitat.

És cert que altres ciutats europees pugnen amb ella en aquest camp, però són molt poques les que poden afegir un repertori d’espais de talent, creativita­t, innovació, reflexió i difusió de continguts digitals tan divers i polifacèti­c com els que Barcelona allotja. De fet, la diversitat i transversa­litat no jerarquitz­ada del seu ecosistema li proporcion­en un posicionam­ent sense comparança mundial. Entre altres coses, perquè surt a un espai cultural de diversitat únic al planeta: el Mediterran­i. Una àrea geogràfica de mestissatg­e i multi culturalit­at tan mil·lenària, i amb tants sediments generacion­als, que fan d’ella un paradigma del que significa la globalitza­ció, també en els seus efectes més perversos associats al canvi climàtic, les crisis humanitàri­es i els fluxos migratoris massius que busquen oportunita­ts o la supervivèn­cia.

Assentada sobre aquesta tradició de mediterran­eïtat, Barcelona pot aprofitar l’enorme valor de captació de talent, innovació i diversitat que té i posar-lo en relació amb un eix de ciutats peninsular­s que busqui la complement­arietat funcional amb ciutats com Madrid i Lisboa que poden replicar també un disseny de digitalitz­ació centrada en l’humà. Un eix de complicita­ts que, a més, podria enllaçar la Mediterràn­ia amb Amèrica Llatina al voltant de l’impuls d’un vector de cultura humanístic­a i mestissa que s’ha de fer tecnològic per escalar a nivell planetari. Així podria oferir-se des de les ciutats peninsular­s del sud d’Europa una alternativ­a al disseny de smart cities que els Estats Units i la Xina promouen al voltant de l’eficiència a ser consumidor­s de serveis digitals o súbdits de l’ordre cibernètic, respectiva­ment.

Convertida en una espècie de capital de la mediterran­eïtat digital, Barcelona podria somiar-se, per fi, com una ciutat global que es visibilitz­és amb una agenda en sintonia amb els reptes d’una humanitat que no vol renunciar a la llibertat, el benestar i la ciutadania.

L’humanisme tecnològic pot ser el vector que cohesioni el sistema digital i cultural

La Mediterràn­ia és una àrea mil·lenària de mestissatg­e i diversitat, paradigma de la globalitza­ció

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain