La Vanguardia (Català)

Batalla suprema

- Sandra Barneda

Allunyant-me de la política del nostre país, aquesta setmana poso l’ull al Tribunal Suprem dels Estats Units, compost per cinc jutges conservado­rs i quatre progressis­tes, que dimarts debatien si la llei de Drets Civils ha de protegir els gais i transgèner­es en matèria de discrimina­ció laboral. Encara que el debat sembli vingut de les cavernes, ja que aquesta llei, que data del 1962, en el seu títol setè, prohibeix clarament la discrimina­ció per raó de religió o sexe, existeix el debat sobre què es considera sexe. Inclou l’orientació sexual o la identitat sexual? Curiosamen­t, aquest forat negre ha estat un dels recursos més utilitzats en la major part del país per poder discrimina­r laboralmen­t sota aquella premissa.

En temps freds per al progressis­me, sota el paraigua de l’Administra­ció de Donald Trump, el debat es va suscitar amb cert recel, i més després dels nomenament­s de dos jutges conservado­rs el 2017 i el 2018. Desenes de manifestan­ts pro-drets LGBTQ corejaven les seves proclames demanant un precedent que serveixi per aturar la sagnia de discrimina­ció per qüestió d’orientació i identitat sexual que es permet en 26 estats. El debat obert davant el significat de la paraula sexe que figura en la llei es deu al fet que els jutges del Suprem no poden canviar-la –només el Congrés té aquesta potestat– i únicament estan capacitats per interpreta­r-la i, per això, decidir si la paraula sexe inclou l’orientació sexual. Aquest ha estat fins al moment el principal argument dels conservado­rs. Fins a l’estiu del 2020 no es produirà la sentència d’una de les decisions que, com en altres casos –segregació racial o dret a l’avortament–, han servit de precedent per transforma­r la societat nord-americana.

La pressió més gran va de la mà de dues-centes empreses dels Estats Units que reuneixen un total de set milions d’empleats i generen uns ingressos anuals que superen els cinc mil milions de dòlars i han firmat un document demanant al Tribunal Suprem que estableixi que “l’orientació sexual i identitat de gènere siguin aspectes inclosos en les lleis de discrimina­ció laboral”. La por que hi ha és que, en el cas que la decisió del tribunal no sigui favorable a la nova interpreta­ció, els contraris als drets LGBTQ podrien utilitzar els mateixos arguments per denegar crèdits, habitatges o educació. El país que ha posat sempre com a valor en alça la igualtat i la justícia torna amb aquesta deliberaci­ó a posar en joc el seu veritable sentit.

Els Estats Units debaten si han de protegir els gais i transgèner­e de la discrimina­ció laboral

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain