La Vanguardia (Català)

Autodefens­a feminista

Les dones omplen els cursos per aprendre a autogestio­nar la seva seguretat

- CRISTINA SEN Barcelona

Se senten cops de veu secs i rotunds: “No”. “No”. “No”. Divendres deu dones començaven un curs d’autodefens­a feminista a Ca la Dona, on pràcticame­nt tots ja han penjat el cartell de complet. Karin Konkle dirigeix la classe perquè en deu sessions de dues hores cadascuna totes puguin tenir prou recursos emocionals i físics per afrontar i repel·lir una agressió masclista.

El treball és pràctic i físic: s’hi ensenya a mantenir la calma, a preservar l’espai físic propi, la comunicaci­ó verbal, a enfocar la potència i, sí, també a contraatac­ar, a saber donar uns quants cops decidits.

Apujar els braços, moviment directe cap a sota de la barbeta, acostament i cop de genoll als testicles, empènyer, marxar corrents... Són les primeres pràctiques.

“Es tracta –explica Konkle– que el cos actuï en harmonia amb la ment per poder protegir-nos, adoptar nous costums físics, emocionals i intel·lectuals que augmentin la seguretat i la capacitat d’evitar que ens facin mal”.

Del que no es tracta és de viure amb la paranoia de la insegureta­t. S’ha de saber que una dona és capaç de defensar-se. Aquí batega el concepte de feminisme amb el de l’autodefens­a, la idea de no delegar en els altres (en els homes) la defensa pròpia, de tenir els recursos per fer-ho.

L’autodefens­a feminista no és només saber clavar uns quants cops, subratlla Konkle. S’han de donar eines per gestionar tots els aspectes a l’hora d’afrontar una situació, sabent que les dones viuen en una societat patriarcal, un espai que no és neutre per a elles. S’ha d’aprendre a avaluar les situacions a què s’enfronta una dona, a parlar per evitar la violència física, però si arriba un moment en què aquests recursos no són possibles sí que entra en joc la defensa física.

La Neus ha acabat aquesta primera classe, i explica que hi ha anat per dos motius. Aquest estiu va patir una submissió química en una festa major d’un barri barceloní; no va anar a més perquè la van ajudar. També va ser controlada per la seva pare

MOTIUS PRINCIPALS

L’auge del feminisme i la reacció davant les ‘manadas’, clau de la demanda

KARIN KONKLE

La professora dona eines per afrontar tota mena de violències masclistes

lla amb la introducci­ó d’un element d’espionatge al mòbil.

Aquesta jove mestra va decidir fer un pas endavant, prendre una opció positiva per viure amb seguretat, sense por i, sobretot, per poder ajudar “a fer front a les injustície­s que pateixen les dones”. D’una banda, diu, és una qüestió personal que comença per aprendre a dir que no amb claredat en els molts contextos quotidians. I també per poder ajudar les altres en situacions d’assetjamen­ts masclistes, per sororitat.

L’objectiu és interiorit­zar que una dona es pot defensar, desterrar la idea paralitzad­ora de la presumpta inferiorit­at física respecte dels homes. Començar fent-ho des de la ment, la paraula, l’actitud. Trencar la barrera mental de la indefensió en l’àmbit familiar, social i físic.

En aquesta línia, es treballen la comunicaci­ó verbal i les estratègie­s de defensa a través de la paraula, el to o els gestos.

Per això la Neus tenia clar que volia assistir al curs de la Karin, per unir autodefens­a i feminisme. Konkle va néixer als Estats Units i és llicenciad­a en Estudis de Gènere per la Universita­t de Colúmbia i 3er dan d’aikido. Practica des de fa més de 25 anys arts marcials (aikido i tai-txí) i la meditació

El primer curs que va impartir va ser el 2001 a Ca la Dona, i a mesura que ha passat el temps les peticions d’assistènci­a no han parat de créixer. Especialme­nt els últims dos anys, amb l’auge del feminisme i les mobilitzac­ions del 8-M. I de manera antagònica com a reacció a les violacions de les manadas.

De totes maneres, Konkle recorda que la majoria de les agressions arriben d’entorns coneguts, no al carrer, i apunta que cal distanciar-se del clima de por que es vol imposar a les dones.

Aquesta professora dels Estats Units vol trencar alguns mites sobre la “superiorit­at física” dels homes. “Ens eduquen amb aquesta idea –subratlla– quan, de fet, la diferència gira entorn d’un 10%. Poden tenir més força als braços, però a les cames és una altra qüestió”.

Konkle ho diu en aquest primer dia de classe, per capgirar algunes idees preconcebu­des. És més una qüestió de pes que de força.

Que l’autodefens­a feminista està en auge ho demostra el nombre de cursos i l’interès per participar-hi. A Ca la Dona pràcticame­nt no hi ha places, i s’estan gestionant ajuts públics per obrir tallers que siguin gratuïts per a les dones que no se’ls poden pagar.

Hi ha sessions als centres cívics, a les universita­ts, als PIAD de l’Ajuntament també els organitza l’Institut Català de les Dones, als clubs privats.

Hi ha dones de tots els perfils, edats, situacions. Algunes han patit violència física o n’han vist patir molt de prop. I, com diu Konkle, es tracta no només d’entrenar els punys, sinó també la ment.

Ella va ser agredida quan tenia 18 anys, i, malgrat que ja practicava arts marcials, no es va poder defensar, es va bloquejar. “Cal tenir recursos –subratlla– en diferents nivells”. I insisteix que, tot i que es parla més de la violència al carrer, en l’àmbit de la parella és més alta i està més amagada.

Sorgeixen les preguntes que perviuen en l’imaginari. Cal portar les claus als dits? Un esprai? La qüestió és no haver de buscar a la bossa de mà quan es presenten situacions complicade­s, diu. I, si se sap donar cops, no fa falta, explica la professora. Pel que fa a l’esprai, considera que pot ser un recurs per a les dones que estan en espais molt aïllats. La clau en l’autodefens­a és actuar i marxar, evitar que et donin cops, i si s’és en un lloc aïllat és més difícil anar a un lloc segur. Perquè per deixar una baralla has de tenir garanties que et pots escapar. Als cursos es donen pautes per afrontar tota mena de situacions, des de les que requereixe­n només unes determinad­es eines de comunicaci­ó, un to verbal, fins a les diverses maneres d’alliberar-se quan s’està atrapada físicament, a peu dret o a terra.

La connexió entre la ment i el cos és el fil conductor. I per això és important cridar. Així es fa en aquesta primera classe, la professora explica que ajuda a no bloquejar-se, canalitza la por i la ràbia i afegeix força física.

També atreu l’atenció de l’entorn, que pot ajudar. I, a més a més, descol·loca l’agressor. “Els agressors sempre volen que callem”, subratlla Konkle.

Sonen exclamacio­ns seques rotundes a la sala. “No”.

 ?? CASARSAGUR­U / GETTY ?? Karin Konkle impartint ahir una classe d’autodefens­a al districte de Sant Martí de Barcelona
CASARSAGUR­U / GETTY Karin Konkle impartint ahir una classe d’autodefens­a al districte de Sant Martí de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain