La Vanguardia (Català)

Catalunya prohibirà fumar a dins del cotxe el 2020

La consellera Vergés descarta impedir el consum de tabac en terrasses

- Madrid

Prohibit fumar als cotxes, però es descarta, almenys de moment, a les terrasses semitancad­es. Així ho va indicar ahir la consellera de Salut i la Generalita­t, Alba Vergés, que va aclarir alguns dels punts que sobre el consum de tabac s’inclourà en la futura llei d’addiccions. Tampoc no es permetrà fumar als espais esportius a l’aire lliure (el Camp Nou ja ho havia prohibit motu proprio) i a les marquesine­s d’autobusos. A més s’equipararà el cigarret electrònic al tabac. La norma s’aprovarà al llarg de l’any que ve.

“El cotxe és un habitacle molt petit, i allà estè demostradí­ssim que la concentrac­ió de fum no és perjudicia­l, no, el següent” i aquesta concentrac­ió de nicotina és superior a la que hi havia en bars i discoteque­s abans que es prohibís, ha explicat en una entrevista a RAC1.

De fet, ser a l’interior d’un cotxe mentre el fumador fa un cigarret té un impacte molt alt en la salut dels no fumadors, ja que el nivell de nicotina en l’ambient és dels més elevats: 21,4 micrograms per metre cúbic d’aire. Què significa? Doncs que el que viatja amb un fumador respira més nicotina que la que inspira, per exemple, un no fumador quan està en una terrassa semitancad­a prenent un cafè al costat d’algú que s’està fumant un cigarro. De fet, els nivells detectats són 15 vegades més alts que els de les terrasses.

Només es pot comparar amb els de les discoteque­s dels anys 90 a altes hores de la matinada, quan encara es podia fumar, tal com va explicar a La Vanguardia María José López, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Aquestes són algunes de les conclusion­s d’un ambiciós estudi finançat per la Unió Europea, el projecte TackSHS, dirigit pel doctor Esteve Fernández, director de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, i que va ser presentat aquest dimarts al Parlament Europeu. El projecte, en què han participat 12 països i desenes d’investigad­ors, se centra a avaluar l’exposició al fum ambiental del tabac dels fumadors passius, especialme­nt als llocs on encara no hi ha regulació al respecte o, si n’hi ha, és tan difusa que al final no es compleix.

Alba Vergés va assenyalar que “segurament” la prohibició en vehicles serà a través de sancions, tot i que encara no està decidit, ja que treballen amb el Servei Català de Trànsit (SCT) per veure la forma més adequada. Catalunya se sumarà així a altres països com Itàlia on no es permet fumar a l’interior dels vehicles quan hi viatgen embarassad­es o nens. En el cas català, la prohibició seria total.

Pel que fa a les terrasses, en què inicialmen­t es va indicar la prohibició total independen­tment de si estaven semitancad­es o obertes, cosa que va provocar una forta polèmica entre els hotelers, la consellera va retirar la proposta inicial. La seva intenció ara és fer complir la llei.

La investigac­ió revela la presència de nicotina en més del 90% de les terrasses, amb una mitjana de 0,9 micrograms per metre cúbic d’aire. Les més tancades superen els 1,5 micrograms. Els investigad­ors havien demanat que es prohibís fumar a totes les terrasses perquè “quan la norma és confusa –diu que un mur, dos, el sostre ...– no es compleixen.

Les concentrac­ions de nicotina en un vehicle són 15 vegades més grans que en una terrassa

 ?? AZALIYA / GETTY ?? Els experts adverteixe­n dels alts nivells de concentrac­ió de nicotina als cotxes dels fumadors
AZALIYA / GETTY Els experts adverteixe­n dels alts nivells de concentrac­ió de nicotina als cotxes dels fumadors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain