La Vanguardia (Català)

Google avala grups que es burlen de la crisi climàtica

L’empresa subvencion­a negacionis­tes de la ciència

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Entre ser i semblar, Google, que és una cosa i l’oposada.

Myron Ebell –en cas de no coneixe’l o no seguir-lo a la Fox, només cal googlejar per saber qui és, d’on ve i on va– és el director de política energètica i mediambien­tal del Competitiv­e Enterprise Institute (CEI). Fa 20 anys, intuint el que s’aproximava, va col·laborar en la fundació de Cooler Heads Coalition, grup integrat per organitzac­ions llibertàri­es i de dretes que van teixir la xarxa dels negacionis­tes del canvi climàtic mitjançant fons de la indústria de combustibl­es fòssils.

Més a prop en el temps, quan Donald Trump va sortir elegit el 2016, Ebell es va unir a l’equip de transició i va assessorar el president en qüestions mediambien­tals. Ho va fer amb èxit, sota el seu punt de vista, perquè Trump va abandonar l’acord de París. A Ebell el qualifique­n de croat que lidera la lluita en contra dels que parlen de canvi climàtic i el defineixen com “un extremista”, orgullós del crèdit que li ha donat el president dels Estats Units i del seu accés a la Casa Blanca.

La CEI de Myron Ebell és un dels destinatar­is de les substancia­ls contribuci­ons econòmique­s que ha fet Google, un dels gegants tecnològic­s que ha llançat nombroses peticions públiques per emprendre accions que frenin el canvi climàtic i l’escalfamen­t global, així com defensar la necessitat de l’acció política davant aquesta crisi.

Segons una investigac­ió del diari The Guardian, l’empresa california­na, mentre predica una cosa, s’ha dedicat a finançar més d’una desena d’organitzac­ions que han fet campanya contra la legislació climàtica, han qüestionat la necessitat d’actuar o han exercit pressió per revocar les mesures proteccion­istes que va sancionar Barack Obama.

En aquesta llista hi figura la CEI, que igual que s’ha destacat pel seu negacionis­me s’ha oposat a la regulació d’internet i a la imposició de regulacion­s antimonopo­listes. Aquest col·lectiu ha defensat Google davant alguns legislador­s republican­s per a qui el mecanisme de recerca d’aquesta empresa està impregnat de prejudicis de biaix contrari a ells.

Tot i que Google va mostrar el seu malestar perquè l’administra­ció Trump va repudiar l’acord de París, la companyia ha continuat subvencion­ant la CEI. A més també figura com a patrocinad­ora de la pròxima trobada anual de la State Policy Network (SPN), organitzac­ió paraigua de grups conservado­rs, entre aquests el Heartland Institute, caracterit­zat pel seu radicalism­e anticiènci­a que s’ha significat en la seva burla i mofa de l’activista juvenil Greta Thunberg per “un deliri climàtic histèric”.

Google va replicar que no hi ha contradicc­ió: pagar organitzac­ions com la CEI no vol dir que subscrigui la seva ideologia. El negoci és el negoci.

La companyia no veu contradicc­ió entre pagar aquests grups i mantenir una política de lluita pel clima

 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Activistes antiglobal­ització protesten davant la seu de Google a París al gener
FRANCOIS MORI / AP Activistes antiglobal­ització protesten davant la seu de Google a París al gener

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain