La Vanguardia (Català)

La mare de la nena del consolat de l’Uruguai l’entrega al pare

- Barcelona

Després d’una setmana atrinxerad­a amb la seva filla al consolat de l’Uruguai a Barcelona, la María va decidir ahir lliurar la nena, de set anys, al seu pare biològic, Pablo S. G., a qui el jutjat de primera instància i instrucció núm. 1 de Vielha (Val d’Aran) li havia atorgat la custòdia mitjançant una sentència del 25 de setembre passat.

El conflicte entre els dos progenitor­s es remunta al 2016, quan la María, amb permís del pare de la nena –la parella ja estava separada–, es va emportar a l’Uruguai la seva filla, que en aquella època estava a punt de fer quatre anys. En el vol d’anada, la menor, segons la versió de la mare, va fer uns dibuixos amb una connotació sexual que la van posar en alerta. Psicòlegs del país llatinoame­ricà van determinar que en ells hi havia possibles indicis d’agressió sexual del pare a la menor, i aquí és quan la María va decidir no tornar a Espanya i denunciar la seva exparella. Al seu torn, el pare va fer el mateix per sostracció internacio­nal de menors.

El juny del 2018, la María i la seva filla van tornar per ordre del Tribunal Suprem de l’Uruguai, que va dirimir que el litigi s’havia de resoldre a Espanya. Totes dues es van instal·lar a Castelldef­els. Mentrestan­t, el jutjat núm. 1 de Vielha imposava mesures cautelars a raó dels informes elaborats a l’Uruguai.

Tot i això, tot va canviar durant la fase d’instrucció. Els indicis d’agressió sexual van quedar desestimat­s partint d’un informe de l’Equip d’Assessoram­ent Tècnic Penal, en què també s’assegurava que existia síndrome d’alienació parental. Les mesures cautelars van ser retirades.

Més tard, la jutgessa de Vielha atorgaria la custòdia al pare. És en aquesta decisió judicial on es determina que la María haurà de lliurar la seva filla i que el consolat de l’Uruguai seria l’escenari.

L’entrega estava fixada per a divendres passat, però el cònsol s’hi va negar al·legant que aquell tràmit no li corresponi­a al seu consolat.

Una patrulla dels Mossos ha estat custodiant l’edifici per procedir, per ordre judicial, a l’entrega immediat de la nena així que aquesta trepitgés el carrer.

Finalment, ahir la mare va decidir posar fi al seu atrinxeram­ent. Davant el consolat es van viure moments de tensió. Representa­nts d’associacio­ns en contra de la violència de gènere van mostrar el seu suport a la mare al crit de “María no estàs sola”. Pocs minuts abans de les 13 hores, la nena abandonava l’edifici a bord d’un cotxe blau. Minuts més tard ho feia la mare en una ambulància, consumida pels nervis. La seva advocada assegura que recorreran la sentència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain