La Vanguardia (Català)

Una aplicació impulsa el reciclatge amb recompense­s

Reciclos premia els veïns que dipositen correctame­nt els envasos amb sortejos i donacions a projectes de millora de la ciutat

- JOSE POLO Sant Boi de Llobregat

Com un joc en què qui recicla opta a premis o a fer donacions per a projectes per millorar la ciutat. Reciclos és una iniciativa impulsada per Ecoembes que vol elevar els percentatg­es de reciclatge amb el telèfon mòbil com a eina, en un concepte que defineixen com a reciclatge 5.0. Es va gestar al centre d’innovació TheCircula­rLab, i en col·laboració amb la Generalita­t de Catalunya es va posar en marxa com a prova pilot durant el mes de juny a Sant Boi de Llobregat, Igualada, Granollers, la comarca del Pla de l’Estany, dues universita­ts i un hospital. A Sant Boi es va experiment­ar en dos barris, Ciutat Cooperativ­a i Marianao, i els resultats estan sent tan positius que s’estendrà a tota la ciutat.

El funcioname­nt d’aquesta aposta és senzill. A través d’una aplicació web els usuaris fotografie­n amb el telèfon els envasos que dipositara­n als contenidor­s, que tenen un codi QR per validar les imatges. D’aquesta manera aconseguei­xen els anomenats reciclos, una mena de punts. Amb aquests punts poden optar a diferents tipus de sortejos sempre relacionat­s amb el medi ambient o l’esport. A Sant Boi, per exemple, fa poc es va sortejar un patinet elèctric i aviat es farà el mateix amb una bicicleta de muntanya elèctrica i amb un cistell de productes alimentari­s de quilòmetre 0, aprofitant el Parc Agrari del Baix Llobregat. A part d’aquest tipus d’incentius, els reciclos també es poden bescanviar per donacions a diferents oenagés i a projectes per millorar els municipis, des de col·laborar amb la campanya perquè cap nen no es quedi sense joguines per Nadal fins a ajudar a construir un parc infantil amb materials reciclats. En aquest àmbit, de moment els veïns s’estimen més ajudar els projectes locals que les oenagés.

“Els sortejos motiven la gent jove. Jo mateix tinc rivalitat amb els amics”, explica Igor Agea, un dels usuaris del barri de Marianao de Sant Boi. “Crec que s’incentiva més amb iniciative­s així que amb les multes”, afegeix aquest jove. “És molt fàcil d’utilitzar”, opina Marcos Bautista, un home de 66 anys que juga al Reciclos, tot i que adverteix que “renunciari­a a les recompense­s” perquè és un activista del reciclatge des de fa anys. “L’important és la feina de conscienci­ació del projecte, que la gent que no recicla s’hi animi. O ens posem a treballar tots o al final el vaixell s’enfonsarà”, assegura.

“La recepció ha estat espectacul­ar, gairebé mil persones ja fan servir aquesta aplicació; per això hem decidit ampliar-la de dos barris a tota la ciutat”, assenyala l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret. “Hi ha veïns de diversos barris que ens preguntave­n per aquest sistema”, revela. Per la batllessa socialista, el projecte “es va millorant sobre la marxa amb la intenció de reforçar la cultura de la recollida selectiva”.

Els primers estudis mostren que la recollida d’envasos s’ha incrementa­t els últims mesos en aquesta localitat de l’àrea metropolit­ana de Barcelona amb prop de 83.000 habitants. Des de l’Ajuntament es matisa que encara és aviat per atribuir directamen­t aquest creixement a l’aplicació. Això sí, recorden que després d’una inversió de 4,5 milions d’euros el 2016 en un canvi de sistema de recollida de residus el percentatg­e de reciclatge d’envasos ha passat d’un 23% a un 44%. De fet, per això va ser un dels llocs escollits per Ecoembes per impulsar Reciclos.

La iniciativa es porta a terme a Sant Boi de Llobregat, Igualada, Granollers i la comarca del Pla de l’Estany

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Igor Agea, veí de Sant Boi de Llobregat, fotografia­nt un envàs abans de dipositar-lo al contenidor
MANÉ ESPINOSA Igor Agea, veí de Sant Boi de Llobregat, fotografia­nt un envàs abans de dipositar-lo al contenidor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain