La Vanguardia (Català)

Caterina la Gran

- Nieves Álvarez

Fa uns dies, el majestuós palau de Santoña de Madrid va obrir les portes per acollir la presentaci­ó de la nova minisèrie de la plataforma britànica Sky. Una vetllada d’allò més senyorial en una localitzac­ió de somni i un preciós quartet de corda a l’altura de Caterina la Grande. Un total de quatre episodis que ja estan disponible­s per endinsar-se en l’enigmàtic cosmos de l’emperadriu russa, una dona poderosa, envoltada d’interrogan­ts i que, gràcies a la seva inqüestion­able astúcia i colpidora força, va aconseguir fer-se un lloc en un món masclista i catapultar Rússia com a gran potència internacio­nal. Un entramat de conspiraci­ons trepidants que no deixen indiferent un espectador que es traslladar­à automàtica­ment a l’aura misteriosa del segle XVIII, una època d’opulència i controvèrs­ia que ha marcat tants moments èpics de la història.

Helen Mirren torna a revelar-se com una actriu sense precedents. La seva impol·luta interpreta­ció et remou per dins i et fa partícip de la personalit­at calculador­a de la monarca i la seva intel·ligent manera d’actuar davant la multitud de contratemp­s que té al llarg de la sèrie. Una amalgama de luxúria, amor obsessiu, eròtica del poder i molta passió per fer de la trama un perfecte break per desconnect­ar i viure els últims anys de regnat d’una de les sobiranes més importants de tots els temps. La producció s’ha rodat als emplaçamen­ts originals de Rússia i també en ubicacions d’allò més realistes a Letònia i Lituània.

Un espectacle audiovisua­l gràcies, també, a la irreprotxa­ble feina de vestuari i caracterit­zació. Durant quatre episodis és possible reviure l’apogeu de la bellesa estilístic­a del segle XVIII. Al prestigiós segle de les llums hi va haver nombrosos personatge­s, que avui dia continuen inspirant grans mestres de la costura. França va ser l’epicentre no només de la il·lustració sinó també del naixement de l’extremesa i l’exuberànci­a. Sens dubte, Maria Antonieta es va erigir en la influencer de moda més important d’aquest gran període. Caterina no es va quedar enrere, ja que la seva distinció innata i inquietud cultural la van convertir en un referent intel·lectual.

Va ser una dona poderosa que, gràcies a la seva astúcia i la força colpidora, va aconseguir fer-se un lloc en un món masclista

M’agradaria destacar la laboriosa feina d’investigac­ió de Maja Meschede, directora de disseny de la sèrie. A la seva esquena hi té èxits com la pel·lícula Maléfica i, per això, la seva extensa experiènci­a al sector li ha permès plasmar a la perfecció la riquesa dels vestits encotillat­s, els escots marcats o les faldilles realçades per grans enagos. Amb la vestimenta es presumia de posició social i feminitat. Colors pastel, molt d’or, teixits decorats amb perles i molta inspiració per a talents com Galliano, Vivienne Westwood o Nicolas Ghesquière.

 ?? . ?? Nieves Álvarez al palau de Santoña
. Nieves Álvarez al palau de Santoña
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain