La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Triada. Solucions aquoses de formaldehi­d amb metanol que fan pensar en cadàvers. 2 Níquel. U radioactiv­a. Entrà a sac en el país veí.

3 Qualsevol matèria tèxtil abans d’entrar en manufactur­a. El sentit més sentit. Associació de Balladors Misterioso­s. 4 As. Fer la feina de na Diana. Esborreu una lletra mentre escolteu les paraules de l’Eli. 5 550 U. Despatxos que imiten la forma d’un de molt poderós situat a la Casa Blanca. Guillem cap a aquest arbre caducifoli. 6 Ingènua amb un punt volat. Els aliatges més forts. Al bell mig del cel.

7 Institut de Treballado­rs Fixos. Tombi els arguments de l’adversari. El mallorquí. 8 Community manager. No vota ni sí ni no. Ho facis servir per guanyar a la manera dels tennistes americans.

9 Plovisquej­o. Poden ser de poll, de bou o d’huracà. Cantes i ningú no et fa cas. 10 Iode. Lligadures militars rígides, amb visera. Cotxes descoberts, de quatre rodes, amb una capota plegable que permetia de cobrir el cotxe a voluntat. 11 Així acabaven les teories de Gramsci. El va fer caure. Embarcacio­ns

esportives. 12 Ordenada en conjunt. Una mica deteriorat. Est. 13 Comença a evitar-ho. El dret d’un full, en oposició a verso. Amaneixin. 14 Cordes molt gruixudes. Clissat a la manera d’un Pantocràto­r.

VERTICALS 1 Empipi. Cranis susceptibl­es de trencar-se, sobretot quan arriba Nadal. 2 A l’entrada de Lille. Aprimo el gruix dels barrots. Foradi el terra.

3 Est. Amagat. Surtin. Mulla perquè ningú no mira. 4 Bestiola, normalment del grup dels artròpodes. L’adjectiu que acompanya la gent superba a la qual al·ludeix la lletra de Els Segadors. Ho comparteix­en la mare i el pare.

5 Aquests determinen l’estil del pintor. Porcions de menjar. 6 Dues escales de pintor, obertes. Garrepes de Molière. Fosc. 7 Jove ibseniana. Umbel·lífera que fa ballar els ateus. Tarima prosaica.

8 Faci confiança en un pilot de fórmula II. Terme botànic que interpel·la na Isabel. Pas lleuger a la recta de l’hipòdrom.

9 Ens cal per respirar. Panera plana de forma ovalada al descapotab­le. El rei de la selva prop del Bierzo. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 10 Que succeeix de veritat. Tornem-hi amb l’umbel·lífera que agita els ateus. La xifra més moderna. 11 Món anaeròbic. Y, Y, Y metalls de transició. Roca en el mar que fa com un petit illot.12 Ovals. Poc o gens disposat a ser ensenyat.

13 Caduc. Agrupació d’ocells os de volar en formació. Dia sense albada.

14 Fingeixes que es donen unes circumstàn­cies determinad­es per anart’hi entrenant. Tenint la identitat d’una de les ciutats alemanyes més importants per al món del joc.

 ??  ?? Núm 10603
Núm 10603

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain