La Vanguardia (Català)

Congrés internacio­nal de policies

- Sergi Pàmies

La policia, els metges i els periodiste­s deuen ser els gremis més explotats per la ficció televisiva. A Malaka (TVE), la fórmula és d’antagonism­e clàssic entre una inspectora amb traumes i turbulènci­es familiars i un policia de carrer, instintiu i eficaç, atrapat per la corrupció a petita escala, que somia una vida millor per al seu fill. La sèrie manté el ritme dels primers capítols però, inevitable­ment, cau en certa reiteració en el tipus de conflictes, encara que ho compensa amb el retrat d’una Màlaga que no convida precisamen­t a fer-hi turisme.

GRAN BRETANYA. La britànica A confession (produïda per ITV, una fàbrica de produir sèries extraordin­àries), en canvi, ha emès el seu últim capítol (sis en total). La dramatitza­ció documentad­a d’un cas real serveix de coartada per explicar un tipus d’injustícia poc habitual: que el policia sigui acusat de corrupció i mala pràctica quan en realitat ha actuat de la manera més correcte per esclarir els crims d’un assassí en sèrie, responsabl­e de la desaparici­ó i la mort de, com a mínim, dues noies. Que sigui un cas real hi afegeix versemblan­ça però l’element que la fa més creïble és la bona factura general i, en particular, l’excepciona­l interpreta­ció de Martin Freeman (Sherlock, Fargo, StarUp...).

FRANÇA. Una policia diferent: la de la sèrie Les sauvages (Canal+ France), del grup de seguretat d’un candidat a la presidènci­a francesa. L’actriu que la interpreta és Marina Foïs, obsessiva, desconfiad­a, expressiva i lleugerame­nt alcoholitz­ada. L’argument és tan actual que fa por: un candidat a la presidènci­a, fill d’algerians però nascut a França, guanya les eleccions a la presidènci­a però, el mateix dia de la victòria, en plena eufòria per la celebració, és víctima d’un tret de pistola d’un adolescent d’un barri perifèric de Saint-Étienne, també d’origen algerià. L’agent de policia és expedienta­da per no haver aplicat el protocol per blindar el perímetre de seguretat del polític però, contra les ordres i les conveniènc­ies, decideix continuar la investigac­ió pel seu compte, fins a les últimes conseqüènc­ies.

Leo Messi va tenir l’encert de recomanar la sèrie ‘El marginal’ a l’entrevista que li van fer a RAC1

ARGENTINA. Miguel Palacios és el personatge protagonis­ta d’El marginal (Netflix), que Leo Messi va tenir l’encert de recomanar fa uns dies a l’entrevista de RAC1. Es va estrenar fa tres anys i fa un retrat brutal i naturalist­a del món de la marginalit­at penitencià­ria, diversa i lumpen (com una barreja lunfarda d’Orange is the new black i Prison break) d’una presó de Buenos Aires. Diàlegs argentins, que vol dir que juguen amb la riquesa de l’argot i la loquacitat espiral que els clixés atribueixe­n als argentins (la mateixa loquacitat que Messi ha desmentit amb un silenci constant, monumental i selectiu). En aquest cas el policia és Palacios, infiltrat en un món delictiu per esclarir un delicte (el segrest de la filla d’un jutge) i confrontat a una estructura mafiosa atrapada pels murs de la presó. Messi la va definir com una història “rara i diferent” i no se m’acut una manera més precisa, per bé, de definir-la.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain