La Vanguardia (Català)

De mestres

- JORGE DE PERSIA

Philharmon­ia Orchestra + Esa-Pekka Salonen

Lloc i data: Palau de la Música, (7/X/2019)

Pocs començamen­ts de temporada recordo tan intensos i profunds com aquesta presentaci­ó de la Novena Simfonia de Gustav Mahler per una gran orquestra i un dels millors directors del moment. És cert és que va partir el cor de molts melòmans la coincidènc­ia amb la celebració –inamovible– dels vint anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu amb la Turandot amb multitud de convidats del món empresaria­l i cultural. No ho van ser, però, –encara que no hagués estat possible d’una vegada– gaires abonats de fa més de 30 anys, pilar important d’aquesta societat per la fidelitat.

Coincidènc­ies i dissidènci­es a part, el concert a sala plena al Palau va ser memorable. El mahlerià Mahler va fer en aquells temps finals de la seva vida una obra que pinta el seu esperit i representa la seva estètica i superació, sense renegar dels seus recursos de sempre, incloent-hi ironia i mestria, fluïdesa temàtica, i un monumental Adagi. Tot i que la densitat contrapunt­ística d’alguns passatges i la presència de la desestruct­uració supera l’anterior. I en aquesta ocasió, qui va orientar l’expressió d’aquesta gran orquestra va ser el mestre Esa-Pekka Salonen, un dels millors directors del moment; vegeu l’entrevista de La Vanguardia.

Salonen treballa amb un gest fluid, interiorit­zant el discurs, comprenent i marcant les tensions i distensió, tan habitual en Mahler. Hi va haver passatges del primer moviment que va portar el discurs amb tal naturalita­t i frescor que va commoure alhora per la seva profundita­t. El tractament dels plans, el respecte a l’altre, la definició de vectors oposats, la claredat en definitiva de l’exposició, les picades d’ullet pròpies del caràcter de l’obra.

Molt elegant, Salonen estilitza un fraseig sense exuberànci­es, gràcil, com el començamen­t del segon moviment. Els matisos, el color, el “gest mahlerià” va ser molt evident en el Rondo, i al temple que representa l’Adagi va ser subtil en les tensions i matisos en la reiteració temàtica. No inventa, descobreix els valors assenyalat­s a la partitura i al discurs de Mahler, i els exhibeix amb art. En definitiva, commou. I tot això comptant amb músics excel·lents, de gran compromís i atenció; flauta solista, concertino, viola, contrabaix­os, el solo del violoncel, un jove oboè brillant, i el gran paper de trompes, metalls i fustes en general. El silenci i l’atenció en un públic entès va ser un bon aliat, que va esclatar en merescuts bravos al final. Què més?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain