La Vanguardia (Català)

“Els millors s’han apartat de la política”

Mario Vargas Llosa, escriptor, publica ‘Tiempos recios’

- FERNANDO GARCÍA

Mario Vargas Llosa torna pels camins de La fiesta del chivo amb una altra gran novel·la, Tiempos recios (Alfaguara), dedicada novament a un capítol clau en la convulsa història de l’Amèrica Llatina. La trama se centra aquesta vegada en la perversa i prodigiosa campanya propagandí­stica que va conduir al cop d’Estat contra el demòcrata i liberal president guatemalen­c Jacobo Árbenz el 1954 sota direcció de la CIA. El Nobel peruà intercala ingredient­s de ficció en el que és la crònica d’una enorme mentida amb efectes devastador­s.

Pel que ens explica a la novel·la, una fake news estratosfè­rica – la fabricada per la United Fruit a començamen­ts dels cinquanta– va canviar el destí de Guatemala.

Sí, es va crear una mistificac­ió que primer va convèncer el públic i després el Govern dels Estats Units. Els seus responsabl­es van assumir com un fet, sense absolutame­nt cap base, la sovietitza­ció del president Árbenz i la seva política. Va ser una invenció, una fake news pura, i tot per defensar una companyia que se sentia amenaçada perquè l’exemple de l’executiu de Árbenz podria escampar-se per tot l’Amèrica Central i el Carib. El creador d’aquella mentida, Edward Bernays, afirmava ja el 1928 que la publicitat seria l’element clau del poder al segle XX. I de fet va aconseguir enganyar milions de persones. Ho va fer aconseguin­t que fossin els diaris més liberals, i no els més reaccionar­is, els que van denunciar aquella suposada sovietitza­ció d’Árbenz.

Una mentida pot alterar el curs del món avui dia?

Sense cap mena de dubte. Estem envoltats de mentides. Veiem com països que semblaven profundame­nt democràtic­s com els Estats Units o la Gran Bretanya han caigut en mans de populistes que no dubten a mentir i dir les coses més esbojarrad­es.

Amb Árbenz, la premsa es va empassar una mentida enorme. I ara, els mitjans de comunicaci­ó estan a l’altura de les circumstàn­cies?

Als països lliures amb una premsa diversa, normalment un pot destriar les veritats de les mentides. I tot i així ja veiem com les mentides es converteix­en en suposades veritats en països molt desenvolup­ats. És terrible que, quan ja la democràcia semblava haver-se quedat sense adversaris després d’haver fracassat el seu principal enemic, que era la fantasia del comunisme, sorgeixin dins de la mateixa democràcia el populisme, el racisme, el nacionalis­me... Semblava mentida que la democràcia pogués podrir-se des de dins. Home, el sistema té mecanismes per salvar-se, com ho prova la batalla que ara la premsa dels Estats Units està donant contra els disbarats de Trump. O la mobilitzac­ió contra la ficada de pota que és el Brexit.

Llatinoamè­rica ha millorat i el món també. Però, com diu, proliferen els populismes. S’alcen barreres i creixen les desigualta­ts. Tornen els temps robustos? Estem en retrocés?

No, no. Dir això seria injust. Després de la caiguda del fals paradís comunista, per cert que només per la seva pròpia incapacita­t per resoldre les qüestions bàsiques, avui dia el dilema és democràcia o democràcia. El progrés està clarament lligat a la llibertat, les institucio­ns, la legalitat. Una altra cosa és que hagin ressorgit vells dimonis que es creien extingits.

Falten líders com Árbenz? Amb la política ha passat una cosa terrible al món, tant als països pobres com als més avançats. I és que els millors se n’aparten i la deixen als que volen viure d’ella però sovint no estan capacitats ni tenen la vocació generosa de millorar les coses. Així que els joves no somien ser polítics. Una de les grans tasques del nostre temps és convence’ls que la política pot ser una cosa creativa, idealista i meravellos­a. Però el que es veu de la política són només els problemes, els embolics, la paràlisi...

Per exemple, a Espanya.

Per exemple. Després del fenomen extraordin­ari de la transició, ara sembla que la societat ha assolit un nivell que li permet empobrir la política. Però cal mantenir l’optimisme. Perquè, si un mira enrere, de seguida veu que s’ha progressat. A tot arreu. El món està malament però també està bé. I, per cert, la construcci­ó d’Europa és fonamental perquè Occident tingui una presència en el futur de la humanitat i no quedi marginat per la presència dels grans imperis. I justament és Europa la principal diana dels populistes i els nacionalis­tes, els grans enemics de la democràcia.

Vostè sempre ha estat contundent respecte als nacionalis­mes, i en concret davant l’independen­tisme català. Però quina és la seva proposta, el seu missatge?

Mentre Catalunya formi part d’Espanya, totes les concession­s em semblen justificad­es i legítimes. El que no es pot acceptar és obrir la via a la desintegra­ció del país. Això constituir­ia un obstacle enorme per a la construcci­ó d’aquesta Europa que jo crec que, discretame­nt i assenyadam­ent, avança cap a la polvoritza­ció de les seves fronteres. Perquè si els brots nacionalis­tes i independen­tistes proliferen i tenen èxit, al final el que desapareix­erà és Europa i tornarem a les guerres nacionals. Quina cosa tan absurda i anacrònica! Oi? Per això en aquest aspecte cal ser inflexible i taxatiu.

L’ENEMIC A CASA

“El principal adversari de la democràcia és a dins seu: nacionalis­mes, populisme, racisme...”

EL CONFLICTE CATALÀ

“Mentre Catalunya continuï a Espanya, totes les concession­s em semblen legítimes”

 ?? DANI DUCH ?? Mario Vargas Llosa a casa seva, a Madrid, durant l’entrevista amb La Vanguardia
DANI DUCH Mario Vargas Llosa a casa seva, a Madrid, durant l’entrevista amb La Vanguardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain