La Vanguardia (Català)

L’IPC es modera al setembre al 0,1%, el nivell més baix en tres anys

Sis comunitats autònomes registren un descens dels preus

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

La contenció dels preus es consolida. L’INE va confirmar ahir que l’IPC al setembre va augmentar tan sols un 0,1% respecte al mateix mes de l’any passat, el nivell més baix en els últims tres anys. En sis de les 17 comunitats autònomes es troben en terreny negatiu. Així, a Extremadur­a, Astúries, Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia, el cistell d’anar a comprar és més barat que fa dotze mesos.

En canvi, l’impuls més gran dels preus s’aprecia a Navarra, Euskadi, Madrid, La Rioja i Catalunya. En tot cas, només a la comunitat foral hi ha un IPC anual superior al 0,5%.

Segons la informació facilitada per l’INE, l’electricit­at va ser en gran manera la responsabl­e de la moderació dels preus i, en menor mesura, el del gasoil per a calefacció i gas. Amb prou feines van tirar a l’alça els grups de productes relacionat­s amb vestit i calçat, al costat del lleure i cultura, hotels, cafès i restaurant­s, i altres béns i serveis.

Respecte a l’any anterior, el preu de la llum va caure al setembre un 17%. Van experiment­ar també importants caigudes l’oli d’oliva (-16,5%), suports informàtic­s (-16,5%), el butà i propà (-11,9%) i els equips de telefonia mòbil (-10,4%).

L’últim any, els productes que més han pujat són la carn de conill i caça (+7,5%), els vols nacionals (+7,4%), les patates (+7,3%),els llegums i les hortalisse­s fresques (+7,2%), així com la joieria i la bijuteria (+6,4%).

Mentrestan­t, la inflació subjacent –sense tenir en compte els productes energètics i els aliments frescos– va pujar una dècima fins a situar-se en l’1%. Un registre que torna a evidenciar la dificultat per acostar-se a la cota del 2%. Els preus no han assolit aquest nivell des de fa més de sis anys.

En la seva anàlisi sobre la inflació, Funcas va destacar ahir que mantenen la previsió d’una taxa mitjana per a tot l’any del 0,7%, sempre que el barril de petroli segueixi amb un preu entorn dels 60 dòlars (uns 54 euros). En el cas que el preu del cru es disparés fins als 70 dòlars (53 euros), el servei d’estudis estima que la mitjana de l’IPC per al 2019 assoliria el 0,8% i per al 2020, l’1,4%.

Amb aquesta tendència dels preus, i malgrat que encara falti temps per conèixer l’IPC dels mesos relatius a l’octubre i el novembre, el Govern en funcions explica que no haurà d’abonar una paga extra per compensar un eventual desfasamen­t respecte a la pujada de les pensions aprovada a començamen­ts d’any. Com va recordar aquesta setmana la ministra de Treball

La inflació subjacent encadena més de sis anys per sota del 2%

en funcions, Magdalena Valerio, la mitjana de l’IPC entre desembre passat i aquest novembre estarà, amb tota probabilit­at, molt per sota de l’increment de les pensions per a 2019 d’almenys l’1,6%. De manera que aquest any 2019 els més de 10 milions de pensionist­es –inclosos el que tenen prestacion­s no contributi­ves i també les anomenades classes passives– hauran guanyat poder adquisitiu.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ. ?? El preu de l’electricit­at va contribuir a la moderació de la inflació al setembre
LLIBERT TEIXIDÓ. El preu de l’electricit­at va contribuir a la moderació de la inflació al setembre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain