La Vanguardia (Català)

Torra esperona l’independen­tisme a mobilitzar-se “pacíficame­nt”

Aragonès també demana sortir al carrer un cop es conegui la sentència de l’1-O

- ÀLEX TORT

Els dos màxims dirigents van exhibir ahir sintonia. Quim Torra des de Terrassa i Pere Aragonès des de Barcelona van coincidir –i probableme­nt van pactar– a enviar el mateix missatge: una crida a l’independen­tisme a mobilitzar-se “massivamen­t i pacíficame­nt”, en paraules del president, per rebutjar una sentència condemnatò­ria per l’1-O, i a “estar preparats per sortit al carrer”, en boca del vicepresid­ent del Govern. Tanmateix, els termes “desobedièn­cia civil” van ser aparcats, ahir.

Junts per Catalunya va presentar ahir la seva candidatur­a a la cocapital del Vallès Occidental. Un acte de precampany­a en què van participar bona part dels candidats al Senat i al Congrés en les eleccions generals del 10 de novembre, a més de figures rellevants com Artur Mas i Carles Puigdemont, i que va servir per conjurar-se per encarar les pròximes setmanes. Torra va demanar a l’independen­tisme que surti “massivamen­t” i “sense por”, i va cridar “a la participac­ió per defensar la llibertat, la democràcia i la dignitat de Catalunya”.

Però després d’aquesta primera reacció, pel president de la Generalita­t la sentència obre una nova etapa en què el sobiranism­e haurà de deixar de ser reactiu per passar a ser proactiu i prendre la iniciativa. En aquest punt, el discurs d’ahir del president Torra va anar en el sentit del que ja havia expressat a mitjans d’agost a Prada de Conflent. Com pensa prendre la iniciativa per assolir “l’objectiu de la independèn­cia, l’exercici del dret a l’autodeterm­inació i el progrés de Catalunya”, però, continua sense concretar-se.

En el mateix acte també va intervenir Mas. L’expresiden­t va donar per fet que la sentència no serà absolutòri­a i va elevar el to per carregar contra l’Estat respecte a declaracio­ns dels darrers dies: “Mentre hi hagi gent a la presó i a l’exili l’esperit del dictador encara hi serà”, va dir en al·lusió a l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

D’ igual manera que Torra, Puigdemont va demanara l’ independen­tisme, en connexió per videoconfe­rència des de Bèlgica ,“una gran acció de país” com a resposta a la decisió judicial.

Hores abans havia estat Aragonès qui va esperonar el sobiranism­e a sortir al carrer. Ho va fer en el discurs polític que va obrir el consell nacional d’ERC celebrat ahir. El vicepresid­ent del Govern i coordinado­r nacional dels republican­s va reclamar mobilitzac­ió. Però va raonar que aquesta ha d’anar acompanyad­a d’una resposta des de les institucio­ns catalanes. A més, el dirigent d’ERC va remarcar que la sentència apuntarà també contra tots els demòcrates i va assenyalar que l’Estat espanyol pot convertir-se en “el laboratori d’excepció de persecució d’idees polítiques en un democràcia formal, però no real” dins de tots els estats europeus.

“Haurem d’estar preparats per respondre institucio­nal menti marcar també un horitzó clar i nou al país, de feina, d’estratègia compartida i d’objectius amplis per avançar cap a la llibertat i la justícia”, va insistir Aragonès en un discurs més polític que el de Torra. En alguns moments, el vicepresid­ent va semblar que es dirigia no només a l’ independen­tisme, sinó atot l’ espectre sobiranist­a, per respondre a una sentència condemnatò­ria dels jutges.

En tot cas, Aragonès va afirmar que la decisió del Suprem condemnatò­ria no afectarà negativame­nt l’ independen­tisme, sinó que, segons va dir, l’ajudarà a “acumular més força per seguir endavant i liderar compartida­ment el camí cap a la república catalana”.

Mas afirma que, tot i l’exhumació de Franco, “mentre hi hagi gent a la presó, el seu esperit encara hi serà”

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Torra i Mas saludant-se durant l’acte d’ahir a Terrassa
ANDREU DALMAU / EFE Torra i Mas saludant-se durant l’acte d’ahir a Terrassa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain