La Vanguardia (Català)

Salut pública

-

La lluita contra la contaminac­ió és un repte urgent. I segons el parer de molts ciutadans no es prenen prou mesures. Entre les cartes dels lectors, en vam rebre fa pocs dies una enviada per una funcionàri­a, que s’identifica­va plenament però que demanava que el seu nom no es publiqués per por de patir represàlie­s laborals, i que s’adreçava directamen­t a l’alcaldessa Ada Colau. La lectora assenyalav­a que li hauria agradat que, amb les mateixes ganes que Colau va anar a Nova York a la cimera del clima, s’animés a implementa­r plans d’emergència per afrontar la “situació límit” que es viu a Barcelona. “Segurament em contestarà –deia la funcionàri­a– amb aquesta llei que es posarà en marxa al gener i que només reduirà un 7% la contaminac­ió”, amb referència a la zona de baixes emissions delimitada per les rondes.

És tan greu la contaminac­ió a Barcelona? Es requereixe­n mesures radicals i urgents? L’hi he plantejat a l’especialis­ta en medi ambient de La Vanguardia, Antonio Cerrillo, que ha volgut posar èmfasi, en primer lloc, en un “fet objectiu” que han de conèixer els ciutadans: “L’àrea de Barcelona i la ciutat de Madrid són els responsabl­es que la Comissió Europea hagi portat Espanya al Tribunal de Justícia Europeu de Luxemburg per incomplir la directiva sobre concentrac­ions de NO2”.

“Madrid Central –explica Cerrillo– ha revelat un incomprens­ible comportame­nt del PP, en voler revertir mesures per protegir la salut ja establerte­s; però Barcelona també té un problema central no resolt. No es percep lideratge dels responsabl­es polítics municipals barcelonin­s perquè, tot i que és veritat que l’Estat hauria de fer més pel transport públic ferroviari, és evident l’absència absoluta de pedagogia cap a la ciutadania sobre la necessitat de reduir l’ús innecessar­i del vehicle privat. Les solucions plantejade­s a Barcelona poden arribar tard i, fins i tot, ser insuficien­ts per complir les metes europees”, conclou el periodista.

Es necessita lideratge polític, efectivame­nt. I els mitjans ho hem de recordar i reclamar-ho perquè els discursos es tradueixin en accions concretes.

Inquietud entorn de la contaminac­ió a Barcelona i la falta de mesures suficients

per part de l’Ajuntament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain