La Vanguardia (Català)

La tirania d’agradar

- Llucia Ramis

Algunes xarxes socials es plantegen eliminar el botó de m’agrada. Massa tard. L’aprovació mitjançant un clic ha funcionat com a incentiu durant anys, ha generat noves necessitat­s en uns i ha format el criteri d’altres: si té tants likes, llavors és bo. En recompensa­r mitjançant la icona del cor, no només s’alimenta l’ego de qui ha publicat alguna cosa, també es revaloritz­a allò que ha publicat, ja sigui una foto, una frase enginyosa o una observació. Immediatam­ent cobrarà visibilita­t; s’exhibirà en molts aparadors com si fos un quadre o un maniquí, davant del qual els altres podran donar la seva opinió o passar de llarg.

És més fàcil vendre allò que agrada, i s’obtenen més beneficis si et compra una majoria. Aquí és quan et fas popular. És l’objectiu que ens inculquen les pel·lícules nord-americanes sobre instituts, per exemple. Totes volen ser animadores per embolicar-se amb el capità de l’equip i convertir-se en la reina de la festa de fi de curs. En això, suposadame­nt, consisteix l’èxit. El perdedor seria aquell que, o bé no destaca en res, o bé ho fa per motius desagradab­les. Un m’agrada equivaldri­a a un aplaudimen­t; molts, a un aplaudimen­t sonor. I qui no vol el reconeixem­ent del públic?

Però una cosa és expressar-se i una altra representa­r un paper. A les xarxes socials cadascú interpreta un personatge; fa autoficció, de vegades amb la idea de reafirmar-se amb els

likes dels altres o de provocar per cridar l’atenció. És un joc, i al començamen­t es va prendre així. Era una construcci­ó d’aparences pròpia de la literatura i les seves variants (vegeu psicoanàli­si, mitologia o història). De fet, aquestes aparences donaren peu al terme postureig. Un no és tan sols el que creu ser, sinó també allò que veu cada persona que el mira. I davant l’exposició massiva, millor sortir presentabl­e.

Els polítics començaren a publicar a les xarxes sense filtres, sense que cap mitjà hagués contrastat el que assegurave­n i prometien. Feien propaganda, i embullaven encara més aquest embolic que sempre ha estat la veritat i les seves múltiples transforma­cions en ser explicada. Tant és que alguna cosa no sigui certa, si sona bé i és creïble. L’important és que agradi a una majoria. L’objectiu de periodiste­s i escriptors no hauria de ser agradar, sinó qüestionar allò que anomenam realitat. Fer reflexiona­r, plantejar les coses d’una altra manera, sacsejar si cal, encara que sigui incòmode. En fi, ens acostumare­m a viure sense likes, però el que és insuportab­le són els haters.

Un no és tan sols el que creu ser, sinó també

allò que veu cada persona que el mira

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain