La Vanguardia (Català)

Bitllet ajornat

Espanya es deixa empatar en l’afegit en un penal comès per Kepa

- CARLOS NOVO Madrid

Espanya es va quedar sense la classifica­ció matemàtica per a l’Eurocopa del 2020 quan ja la tenia a la butxaca. L’equip de Robert Moreno es va complicar la vida de la manera més ximple quan Kepa va atropellar Abdellaoui a l’àrea, un penal que va transforma­r King en l’1-1 definitiu que va ajornar la festa d’Espanya, ara obligada a empatar com a mínim amb Suècia dimarts vinent a Solna.

Noruega va demostrar per què no ha perdut a casa des del 2006. Practica un futbol lleig i primitiu, però és una autèntica roca, amb jugadors molt experts, bregats en lligues de mig Europa. I li sobra el coratge.

El partit d’ahir va tenir una particular­itat ben singular per a Espanya. Va ser la primera vegada a la història de la roja que els 11 futboliste­s del començamen­t pertanyien cadascun a un equip diferent.

El partit també passarà a la història del futbol espanyol perquè Sergio Ramos va fer 168 internacio­nalitats i es va convertir en el jugador que ha dut més vegades la samarreta espanyola, una més que Casillas. El sevillà va ser xiulat pel públic cada vegada que va tocar la pilota, cosa que ja li va passar a Romania. Al central li passa factura a Europa la lesió a Salah a la final de Kíev. Ramos va veure la groga i no podrà jugar dimarts a Suècia.

El plantejame­nt de Robert Moreno va ser el que s’esperava. L’única sorpresa en l’onze va ser la presència d’Albiol, triat pel seu poder en el joc per alt. El problema d’Espanya va ser la incapacita­t per obrir forats a la poblada defensa local. Ceballos i Fabián, tocats tota la setmana, eren els encarregat­s de trobar l’escletxa, però cap dels dos no va tenir la seva nit. Oyarzábal i Rodrigo Moreno, els puntes, van intercanvi­ar les seves posicions tota l’estona, però no els van arribar pilotes.

Noruega va anar a la seva, es va atrinxerar enrere i va cedir la pilota de manera escandalos­a. La millor jugada de l’equip de Moreno a la primera part va arribar cap al minut 15. Una passada amb el taló de Fabián cap a la banda, per on va aparèixer Navas per centrar i Rodrigo, en boca de gol, no va embocar per poc.

Noruega va tenir poca presència ofensiva, però va regalar un luxe: una centrada de rabona del lateral d’origen marroquí Abdellaoui. L’equip de Lagerbäck va travessar ben poques vegades el migcamp i, quan ho va fer, es va moure per impulsos d’Odegaard, més participat­iu l’últim quart del primer temps.

Totes les dificultat­s que va tenir Espanya al primer acte es van esvair com per encanteri tot just va començar el segon. Després d’un minut de joc, en la primera internada per l’esquerra de Bernat, la jugada va derivar en una pilota refusada per la defensa noruega cap a la frontal de l’àrea. Allà hi havia Saúl, que no s’ho va pensar gaire i va llançar un cacau que va botar al davant de Jarstein i el va superar.

Saúl, que no sol fer gols lletjos, s’estrenava així aquesta temporada, ja que encara no havia marcat amb l’Atlètic. Era el seu tercer gol amb la roja. L’anterior en va ser un del 6-0 que Espanya li va encolomar a Croàcia a la fase de grups de la Lliga de les Nacions.

El gol d’Espanya va obligar Noruega a canviar de plans. Quarta del grup, podia pensar que amb un empat feia prou, però la derrota significav­a pràcticame­nt l’eliminació. Lagerbäck va enviar els seus homes amunt i va introduir canvis ofensius.

Espanya es va trobar de sobte amb molts metres per jugar a la contra. Moreno va reaccionar fent entrar Cazorla: buscava algú capaç de fer mal jugant entre línies. Al minut 66 Fabián hauria pogut arxivar el partit amb una rematada al travesser. Noruega va tenir minuts que va embotellar Espanya. L’avantatge encara hauria pogut augmentar amb una altra rematada al pal de Fabián. Va resultar funest per a Espanya, perquè al 92 Kepa va cometre penal. King no va fallar i va ajornar la festa d’Espanya.

Saúl va marcar al començamen­t del segon temps amb una rematada de lluny

Kepa va atropellar en una sortida Abdellaoui i King va fer l’empat de penal al minut 94

?? TERJE PEDERSEN / AP ?? Golejador. El migcampist­a de l’Atlètic de Madrid Saúl Ñíguez, autor del gol d’Espanya, lluita per una pilota amb el futbolista de Noruega Markus Henriksen, ahir a la nit a l’estadi Ullevaal d’Oslo
TERJE PEDERSEN / AP Golejador. El migcampist­a de l’Atlètic de Madrid Saúl Ñíguez, autor del gol d’Espanya, lluita per una pilota amb el futbolista de Noruega Markus Henriksen, ahir a la nit a l’estadi Ullevaal d’Oslo