La Vanguardia (Català)

Fernández i Macri pacten una transició ordenada a l’Argentina

El Banc Central restringei­x dràsticame­nt la compra de divisa a només 200 dòlars

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

El vencedor de les eleccions a l’Argentina, el peronista Alberto Fernández, i Mauricio Macri, actual president i perdedor diumenge, van pactar ahir el relleu ordenat al capdavant del poder. Els mercats, per la seva part, van reaccionar tranquils, i el dòlar es va mantenir estable.

Els argentins van topar ahir de cara amb la realitat després de dos mesos de campanya electoral i propostes de solucions màgiques. Com estava previst, les eleccions de diumenge van confirmar la tornada del peronisme al poder i ahir es va reconfirma­r que el país viu una crisi molt greu. El Banc Central va aplicar un dràstic cep canviari, una mena de corralito per al canvi de divises, mentre el president sortint, el liberal Mauricio Macri, deixava la pantomima i rebia d’hora a la Casa Rosada el que serà el seu successor, el justiciali­sta Alberto Fernández, per enviar als mercats un missatge tranquil·litzador.

Macri va perdre, però per un marge més petit de l’esperat, ja que va aconseguir el 40% en concentrar el vot útil dretà. Els dos candidats més conservado­rs que el president amb prou feines van superar l’1%. I Fernández, que va obtenir el 48% i va vèncer sense necessitat de segona volta –en superar el 45%–, no va arrasar pels vint punts de diferència que vaticinave­n les enquestes, en consonànci­a amb els setze punts d’avantatge que va aconseguir en les primàries de l’11 d’agost, que ja llavors van anunciar la derrota del macrisme.

El tercer candidat més votat va ser l’exministre peronista d’Economia, Roberto Lavagna (6%), que va capitaneja­r l’únic sector del justiciali­sme moderat que no es va incorporar al Front de Tots, la coalició victoriosa impulsada per l’expresiden­ta (2007-2015) Cristina Fernández de Kirchner, que diumenge va sortir vicepresid­enta electa. No obstant això, el nom de Lavagna sona per jugar algun paper destacat en el pròxim executiu.

El 40% de Macri no és tan important perquè el mandatari hagi de tenir pes específic en el futur, sinó perquè aquella votació va arrossegar també un bon resultat en la renovació parcial del Parlament en les legislativ­es que també es van celebrar diumenge. La coalició centredret­ana Junts pel Canvi –formada per macristes però també per la històrica Unió Cívica Radical– serà la força majoritàri­a a la Cambra de Diputats, cosa que obligarà Fernández a negociar amb l’oposició. En canvi, el Senat, que presidirà Kirchner com correspon a la vicepresid­enta, estarà controlat pel futur govern.

En un fet veloçment inèdit en la política argentina, Macri es va reunir a soles durant una hora amb Fernández a l’inici de l’obertura dels mercats per dissipar incerteses: dues fotos al despatx presidenci­al, sense declaracio­ns i amb algunes revelacion­s sobre la cordialita­t i la sinceritat de la conversa, a més d’un tuit del mandatari en què expressava la disposició a “treballar junts i aconseguir una transició democràtic­a que beneficiï tots els argentins”.

Poc abans el president del Banc Central, Guido Sandleris, havia matinat també per tranquil·litzar els mercats abans que obrissin. Sandleris va confirmar el cep canviari anunciat la nit anterior en una reunió urgent del comitè executiu de l’emissor després de saber-se els resultats. Des d’ahir, una persona només pot comprar 200 dòlars al mes per estalviar i eludir la depreciaci­ó del peso argentí. Fins diumenge aquesta quantitat era de 10.000 dòlars, imposada després de la forta devaluació de l’agost.

Sandleris es va lamentar perquè “els argentins no hem sabut construir aquests consensos bàsics que ens protegeixi­n contra la incertesa que pot generar un canvi de govern” i va reconèixer que la mesura “és molt estricta i afecta moltes persones”, bàsicament la classe mitjana. L’objectiu del cep “és preservar les reserves durant aquest període de transició, fins que el nou govern defineixi les seves posicions de política econòmica i s’esvaeixi la incertesa”. Sandleris va recordar que des de les primàries l’Argentina va perdre gairebé 23.000 milions de dòlars de reserves. La primera conseqüènc­ia del nou control de canvis va ser que la divisa dels Estats Units es va disparar al mercat negre.

ELECCIONS LEGISLATIV­ES

El peronisme haurà de negociar amb el macrisme a la Cambra de Diputats

El cep “afecta moltes persones” però és necessari per “preservar les reserves”

PRESIDENT DEL CENTRAL

 ?? ALEJANDRO PAGNI / AFP ?? Cristina Fernández de Kirchner i Alberto Fernández, diumenge, durant la celebració del seu triomf electoral a Buenos Aires
ALEJANDRO PAGNI / AFP Cristina Fernández de Kirchner i Alberto Fernández, diumenge, durant la celebració del seu triomf electoral a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain