La Vanguardia (Català)

Les empreses familiars veuen “perilloses” les protestes a Catalunya

La capital amplia el seu avantatge amb la resta d’Espanya i creixerà un 2,6%, segons el BBVA

- EDUARDO MAGALLÓN

El president de l’Institut de l’Empresa Familiar, l’empresari Francisco J. Riberas, va expressar ahir davant del Rei la seva preocupaci­ó per l’efecte que les imatges dels aldarulls violents a Catalunya poden tenir sobre les decisions dels inversors internacio­nals. L’empresari va demanar que tornés la normalitat com més aviat millor i un govern estable a Espanya.

Madrid porta camí d’encadenar tres exercicis consecutiu­s sent la comunitat que lidera en solitari el creixement econòmic a Espanya allunyat de la resta d’autonomies. L’última revisió de l’Observator­i Regional del BBVA confirma que la Comunitat de Madrid es manté com una mena de forat negre econòmic que tot l’absorbeix, especialme­nt en un període de desacceler­ació com el que ara s’obre. Madrid creixerà aquest any un 2,6% davant l’1,9% del conjunt d’Espanya i l’1,8% de Catalunya. Per al 2020, la previsió és que amb un PIB del 2,2% sigui l’única comunitat que depassa la barrera del 2.

Si es compara l’informe del BBVA d’ahir amb el publicat fa 12 mesos, només Madrid i Múrcia mantenen la mateixa previsió de creixement per al 2019: un 2,6% i un 2,3% respectiva­ment. Per a la resta de les 15 comunitats (Catalunya inclosa) i el conjunt d’Espanya, el servei d’estudis del BBVA els ha aplicat una rebaixa en les seves previsions de mig punt en termes generals.

Segons Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, “no hi ha una sola explicació” que justifiqui aquest procés. “N’hi ha una de molt general que és que les economies basades en els serveis aguanten millor”, afegeix abans de recordar que a Madrid, en comparació amb altres economies com la catalana, el pes de la indústria és menor. I en un procés com el del Brexit les economies més perjudicad­es són les més industrial­s. L’altra gran explicació és que “en general observem un plus de creixement en la grans àrees urbanes”, afegeix Cardoso.

L’efecte capitalita­t, que implica comptar amb l’empenta en la comunitat madrilenya de l’enorme maquinària del sector públic i de les seus de les grans multinacio­nals, mai pot obviar-se en les anàlisis de l’economia madrilenya.

Les últimes dades tancades són les correspone­nts al 2018, quan el creixement de Madrid en termes de PIB va ser del 3,7% davant el 2,6% del conjunt Espanya i el 2,3% de Catalunya.

A l’informe d’ahir del BBVA Research es destaca que “es revisa a la baixa el creixement per la debilitat del consum i la demanda europea, amb més impacte en les comunitats autònomes del nord i les destinacio­ns turístique­s”. A Madrid i Múrcia no només no es van modificar a la baixa les previsions de PIB sinó que en matèria d’ocupació, amb cinc comunitats més, es va incrementa­r la seva previsió de creixement dels ocupats respecte a l’estimació de fa 12 mesos. El BBVA creu que el nombre de treballado­rs creixerà aquest any un 3,1% a Madrid, mentre en el conjunt d’Espanya l’alça serà d’un 2,2%, i a Catalunya, del 2%.

En la comparació CatalunyaM­adrid el punt d’inflexió que dispara el PIB madrileny es va donar a finals del 2017. És culpa de la incertesa derivada del procés independis­ta? “És molt difícil afirmar-ho perquè no tenim prou evidències encara. En economia

la correlació no és causa”, respon Miguel Cardoso. L’economista del BBVA es va referir als càlculs que van realitzar en relació amb l’impacte per al mercat laboral català del procés independen­tista. Segons el seu parer, van deixar de crear-se entre 25.000 i 30.000 llocs de treball nous.

Específica­ment per a Catalunya, les previsions que es deriven de l’Observator­i Regional són que aquest any Catalunya creixerà menys que el conjunt de l’economia espanyola: un 1,8% davant l’1,9%. Mentrestan­t, per a l’exercici pròxim l’alça esperat per al PIB és idèntica per als dos territoris: un 1,6%.

Preguntat pel possible impacte en l’economia catalana dels últims episodis de violència de carrer a diverses ciutats catalanes, Cardoso va dir que és aviat per analitzar-ho, però que en qualsevol cas les variables financeres com la prima de risc o l’evolució en borsa dels bancs catalans no mostren preocupaci­ó, com sí que va succeir el 2017. En relació amb els principals riscos per a Catalunya, Cardoso cita específica­ment la indústria de l’automòbil i la incertesa derivada tant de les eleccions generals a Espanya com de la situació interna en la comunitat.

El BBVA construeix des de fa anys un índex d’incertesa de política econòmica a Espanya que a través de les publicacio­ns de premsa i eines d’intel·ligència artificial detecta els riscos més grans. La crisi catalana ha tornat a repuntar a l’índex d’octubre.

Sobre el mercat immobiliar­i, el BBVA estima que, “ajudat per la política monetària expansiva, continuarà sent heterogeni” i detalla que en “les àrees urbanes més denses, com Madrid i Barcelona, poden continuar veient una evolució diferencia­l”.

 ??  ??
 ??  ?? L’efecte capitalita­t ajuda a l’enlairamen­t de Madrid
L’efecte capitalita­t ajuda a l’enlairamen­t de Madrid
 ??  ??
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain