La Vanguardia (Català)

L’ANC defensa que els aldarulls “fan visible” el conf licte a l’estranger

Paluzie insisteix en una “mobilitzac­ió constant no-violenta” seguint el model de Hong Kong per “debilitar” l’Estat

- BARCELONA

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va assenyalar ahir que els aldarulls i disturbis d’aquests dies, amb enfrontame­nts de manifestan­ts amb la policia, “fan visible el conflicte” català, ja que “el món és com és”. Malgrat les accions dels radicals, Paluzie va subratllar que “al final el principal responsabl­e de la violència és l’Estat”.

En declaracio­ns a TV3, després de preguntar-li sobre si les escenes de conflictiv­itat als carrers poden perjudicar l’independen­tisme, Paluzie va indicar que “de moment les enquestes no ho indiquen” i que és “evident” que aquests “incidents” situen el debat polític en la premsa internacio­nal.

En aquest sentit, la líder de l’entitat sobiranist­a va afirmar que el Tribunal Suprem “ha condemnat un moviment absolutame­nt pacífic i democràtic a dos dígits (de penes de presó) per haver organitzat un referèndum d’autodeterm­inació” i “haver intentat la independèn­cia per mitjans democràtic­s i pacífics”.

Paluzie va insistir en la necessitat de la “mobilitzac­ió constant”, seguint el model de les protestes de Hong Kong, sempre amb “accions en clau de lluita no-violenta” amb “l’objectiu polític del desgast de l’Estat”, d’ “afeblir” els pilars del seu poder a Catalunya.

La presidenta de l’ANC va renovar les crítiques als partits perquè la seva “resposta política i institucio­nal” a la sentència va arribar “molt tard”, mentre que les entitats, malgrat les seves diferèncie­s, sí que

El vicepresid­ent d’Òmnium rebutja qualsevol acció de violència: “No ens representa”

han aconseguit mobilitzac­ions unitàries.

En la mateixa entrevista per avaluar les mobilitzac­ions contra la sentència del Suprem, el vicepresid­ent d’Òmnium, Marcel Mauri, va optar per subratllar el caràcter pacífic de l’independen­tisme –“La violència no ens representa”–, però recriminan­t a l’Estat que no digui “prou a la brutalitat policial”.

Mauri va qualificar de “frívoles”, “irresponsa­bles” i “perilloses” les declaracio­ns del ministre d’Interior en què comparava la violència a Catalunya dels últims dies amb la que hi va haver a Euskadi. “Aquest és un Estat que no només vol deshumanit­zar, sinó que no té cap tipus d’empatia”, va lamentar.

 ?? EP ?? Elisenda Paluzie entrevista­da ahir a Els matins de TV3
EP Elisenda Paluzie entrevista­da ahir a Els matins de TV3

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain