La Vanguardia (Català)

Un mal dia

- Màrius Carol Director

Un mal dia el té qualsevol, i certament Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, no va estar fina quan ahir va dir en unes declaracio­ns a TV3 que els disturbis i avalots “fan visible el conflicte” català i que “són aquests incidents els que aconseguei­xen que sortim a la premsa internacio­nal d’una manera continuada”. Però també pot ser que simplement ens estigui avançant que el contenciós ha entrat en una nova frase menys lírica i més dràstica. Quan havíem interiorit­zat que les manifestac­ions catalanes es caracterit­zaven per no llençar ni un paper a terra, de sobte s’incendien els carrers i resulta que és una via perquè el món ens miri. Sinceramen­t, constituei­x una manera desconcert­ant de difondre la marca de país, que s’havia singularit­zat per la seva tolerància, dignitat i cosmopolit­isme. No vull pensar que la líder de l’ANC hagi pretès blanquejar la violència. Seria una insensates­a, tot i que encara ha d’aclarir el que considera que són “els aspectes positius” dels aldarulls.

És veritat que en les últimes hores treuen el cap els irresponsa­bles, que treuen importànci­a als enfrontame­nts i les barricades. Però la senyora Paluzie havia citat alguna vegada Gandhi, apòstol de la no-violència. És possible que la referència sigui una pantalla passada, si bé ho hauria d’aclarir per saber on som. Per cert, Gandhi és qui va proclamar que els mitjans violents només ens donaran una llibertat violenta. L’independen­tisme s’havia fornit fins ara de figures com l’esmentada o de personatge­s com Martin Luther King (“la violència crea més problemes socials que els que resol”), la qual cosa era un orgull per als qui militaven en aquest univers. Seria interessan­t conèixer si ara hi ha qui vol portar-los a les tesis de Filippo Tommaso Marinetti o de Carl Schmitt, estetes de la violència, que no fa tant van contribuir a la ruïna d’Europa.

La violència és la por de les idees dels altres i la falta de fe en les pròpies. Sempre és un mal negoci per a una societat que aspira a ser un model de respecte dels drets i les llibertats. La sort va ser que ahir, al costat de Paluzie, a TV3 va aparèixer Marcel Mauri, vicepresid­ent d’Òmnium, que va ser rotund davant les càmeres: “Som pacífics i la violència no ens representa”. Segur que ella va tenir un mal dia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain