La Vanguardia (Català)

Salvini reapareix amb una victòria rotunda a l’Úmbria

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Després de 50 anys governada per l’esquerra, la regió italiana de l’Úmbria tindrà per primera vegada una presidenta de la Lliga. Matteo Salvini, a qui molts donaven per mort després de causar un terratrèmo­l polític estival i ser arraconat a l’oposició amb el pacte de Govern entre el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demòcrata (PD), reapareix guanyant a l’històric feu vermell, una regió industrial­itzada a la Itàlia central, amb una victòria rotunda que posa Giuseppe Conte en serioses dificultat­s.

La coalició dretana capitaneja­da per la candidata de la Lliga, Donatella Tesei, ha obtingut el 57,7% dels vots i ha destrossat Vincenzo Bianconi, l’elegit pels grillini i els socialdemò­crates, que només ha obtingut el 37,4% dels sufragis, és a dir, vint punts percentual­s menys que la dreta. L’M5E i el PD havien elegit l’Úmbria –la primera cita electoral al calendari des que van formar junts el segon Executiu de Conte– per posar a prova un nou sistema d’aliances regionals amb l’objectiu d’intentar frenar la dreta, que ja governa en coalició a la majoria de regions italianes. Malgrat que la seva derrota es donava per segura –les enquestes sortien en contra per un escàndol de corrupció de l’anterior govern regional–, la contundènc­ia amb què s’ha imposat Tesei ha matat l’experiment. El líder de l’M5E, Luigi Di Maio, ha anunciat que no ho repetiran.

La nova presidenta de la regió és senadora de la Lliga i va ser alcaldessa de Montefalco, a la província de Perusa, però en realitat qui ha comptat en aquest resultat és Matteo Salvini. Després del seu clamorós error de càlcul posant fi al Govern de la Lliga i l’M5E a finals d’estiu, l’ultradretà es va marcar com a objectiu anar conquerint una a una les regions que estaven en joc aquest any. Conscient del seu poder al carrer, Salvini s’ha passat un mes recorrent tots els racons de l’Úmbria, fent propaganda a través de les xarxes socials dels seus secrets i riqueses. En una regió industrial de 900.000 habitants que ha patit molt les conseqüènc­ies de la dura crisi econòmica, el seu missatge contra la immigració i a favor d’implantar un tipus fix d’impostos –flat tax– ha fet forat entre els electors.

Els resultats de l’Úmbria no destruiran el Govern de Conte, però reforcen el relat de Salvini que és un Executiu desautorit­zat pels electors i, per tant, els crea moltes dificultat­s. “El Govern de les minories i de les poltrones no representa la voluntat del poble italià, el seu temps s’està acabant”, va avisar l’ultradretà. Ara els seus pròxims objectius seran les eleccions a Calàbria (desembre) i sobretot Emília-Romanya (gener), quatre vegades més poblada que l’Úmbria, i la joia de la corona de les regions de l’esquerra.

La coalició liderada per la Lliga s’imposa amb gairebé el 60% dels vots en un feu esquerrà

 ?? SOPA IMAGES VI / EP ?? El líder de la Lliga, Matteo Salvini
SOPA IMAGES VI / EP El líder de la Lliga, Matteo Salvini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain