La Vanguardia (Català)

Els Comuns diuen un altre cop que no a les eleccions

Liberals i escocesos podrien accedir-hi si s’aparca el Brexit

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Trobar una data per a les eleccions anticipade­s britànique­s encara és més complicat que posar-se d’acord sobre quan jugar el BarçaMadri­d. En el cas del futbol, entren en joc els interessos contradict­oris de la Lliga Profession­al, la Federació i els equips, en el context de la protesta política. En el dels comicis, els desitjos oposats de conservado­rs, laboristes, liberals i nacionalis­tes escocesos, dins el marc inesgotabl­e del Brexit.

Hores després que la Unió Europea concedís una nova pròrroga a Londres fins al 31 de gener, la Cambra dels Comuns va tornar a negar a Boris Johnson una cita amb les urnes, aquesta vegada el 12 de desembre. Una proposta poc atractiva, en ple hivern, fosc a les quatre de la tarda (a les tres a les illes Shetland i el nord d’Escòcia), amb fred i pluja, gent malalta de grip, poques ganes de sortir al carrer i menys encara de fer campanya, i els potencials collegis electorals ocupats amb pessebres i espectacle­s nadalencs.

Després de dir que “abans mort en una rasa que continuar a Europa l’1 de novembre”, el primer ministre ha incomplert la promesa de sortir com sigui el dia 31, com ja havia incomplert abans la de no establir un règim duaner diferent entre Irlanda del Nord i la resta de la Gran Bretanya. Després de la nova extensió, només un 23% dels votants creuen que el Regne Unit se n’anirà efectivame­nt quan expiri aquest termini. Gairebé la mateixa quantitat, un 22%, creu que no se n’anirà mai.

Però malgrat que Boris Johnson ha patit una nova derrota al Parlament, i ha estat obligat a una cura d’humilitat, part de l’oposició li ha llançat un salvavides: comicis el 9 o el 10 de desembre, només dos dies abans de la seva data, a canvi que aparqui el Brexit fins després de la celebració dels comicis, i accepti la nova data del 31 de gener per a la sortida, de manera que desapareix­eria –almenys de manera imminent– el perill d’un comiat desordenat i sense acord a la UE.

La idea ha estat dels liberals demòcrates, que s’han rendit a la impossibil­itat que l’actual aritmètica parlamentà­ria permeti un segon referèndum (el seu pla A), i llavors prefereixe­n unes eleccions abans que es culmini el Brexit, quan ells són encara la millor alternativ­a per frenar-lo (el seu pla B). La lògica és que, quan el país hagi sortit d’Europa i tot hagi acabat, quin sentit tindria votar-los? L’electorat tornarà a la seva opció binària de conservado­rs i laboristes.

Els nacionalis­tes escocesos han donat el vistiplau a la iniciativa, malgrat els problemes meteorològ­ics que plantegen unes eleccions en ple hivern, per un doble motiu: actualment els sondejos suggereixe­n que prendran als tories bona part dels escons que van perdre el 2017 davant Ruth Davidson (que ja no és la líder conservado­ra), i que els convé que la cita amb les urnes sigui abans del començamen­t, al gener, del judici al seu exlíder Alex Salmond per assetjamen­t sexual.

La data electoral que va proposar ahir Johnson va ser rebutjada perquè la fórmula requeria una majoria de dos terços als Comuns. Però per al procedimen­t suggerit pels liberals només faria falta una majoria simple, possible d’arribar encara que s’hi resisteixi un Labour dividit internamen­t sobre si acceptar o no el desafiamen­t dels comicis, i fins i tot sobre el lideratge de Jeremy Corbyn, enmig de rumors sobre el seu estat de salut i la seva energia per fer campanya. Amb els conservado­rs fins a dotze punts per davant en les enquestes, a molts diputats laboristes no els fa la més mínima il·lusió. “És com si els galls dindis votessin per anticipar el Nadal”, resumeix la situació un d’ells. Johnson ho continuarà intentant.

Als nacionalis­tes escocesos els interessa que els comicis siguin abans que comenci el judici a Salmond

 ?? HOUSE OF COMMONS / AP ?? Johnson, ahir a la Cambra dels Comuns, on es treballa per convocar eleccions al desembre
HOUSE OF COMMONS / AP Johnson, ahir a la Cambra dels Comuns, on es treballa per convocar eleccions al desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain