La Vanguardia (Català)

Els Estats Units mantenen tropes a Síria per protegir els pous petroliers

Trump publicarà les imatges de la captura del líder de l’Estat Islàmic

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

La Casa Blanca va desatendre ahir les veus que adverteixe­n que si el líder de l’Estat Islàmic (EI) va ser liquidat aquest cap de setmana no va ser gràcies a Donald Trump sinó més aviat malgrat la seva decisió de retirar les tropes de Síria, per reafirmar-se en la seva decisió de retirar-se del país si bé deixant diversos centenars de soldats dedicats exclusivam­ent a protegir el seu petroli. “Aquests pous petroliers oferien recursos a l’EI per finançar el seu terror. Les tropes dels Estats Units continuara­n posicionad­es a la zona per impedir que hi accedeixin i respondran amb una força militar descomunal per respondre a qualsevol grup que en comprometi la seguretat”, va advertir el secretari de Defensa, Mark Esper, que va anunciar la tramesa de “forces mecanitzad­es” (carros de combat). El seu objectiu, va dir, és protegir l’accés dels kurds sirians a aquests recursos per obtenir fons per mantenir les presons amb presoners de l’EI. Preguntat si això significa que els EUA impediran l’accés de les forces de Síria o Rússia al petroli, Esper va respondre amb un breu sí. “Al Pròxim Orient, si no tens les prioritats clares és fàcil veure’s arrossegat a conflictes continus”, però exercir de policia de la regió no és la missió dels EUA, va reiterar el secretari de Defensa.

Esper va comparèixe­r davant de la premsa al Pentàgon per donar

El cap de l’Estat Major conjunt no sap si Al-Bagdadi va morir “plorant”, com assegura Trump

compte de l’operació que va acabar amb la captura i suïcidi d’Abu Bakr Al-Bagdadi, cap polític i espiritual del grup terrorista. El seu relat, avalat per les contribuci­ons del cap de l’Estat Major conjunt dels Estats Units, el general Mark Milley, va ser menys prolix en detalls que el que Trump va oferir diumenge en el seu missatge a la nació.

La insistènci­a del president dels Estats Units en què Al-Bagdadi va morir “gemegant i plorant fins al final” va causar sorpresa després de saber-se que les imatges que estaven veient des de la sala de crisi de la Casa Blanca procedien d’un dron situat sobre la casa, no del seu interior. Com va fer diumenge Esper,

el cap de l’Estat Major va admetre ahir que ningú no li ha dit que aquest fos el cas. “No sé quina és la font (del president) però suposo que va parlar directamen­t amb membres de la unitat”, va declarar Milley. Ell, per la seva part, només ha parlat amb els comandamen­ts de l’operació, no amb els membres del comando que la va executar, va apuntar discretame­nt Milley abans que la cap de premsa del Pentàgon apressés els periodiste­s a acabar les preguntes.

Per aclarir les sospites sobre la veracitat del relat de Trump, derivades també de la seva coneguda tendència a enriquir les històries amb dades fictícies o impossible­s de comprovar, el president va anunciar que estudien publicar “extractes” dels vídeos i fotografie­s de l’operació. El procés per desclassif­icar part dels documents ja està en marxa, va confirmar el Pentàgon. El membre del comando dels Estats Units que més a prop va ser d’Al-Bagdadi en els seus últims moments de vida va ser un gos que el va seguir per un túnel, però es desconeix si anava equipat amb una càmera. Al-Bagdadi “no va morir com un heroi. Va morir com un covard, com un gos”, va recalcar Trump diumenge. El cap de l’Estat Major va assegurar ahir que les seves restes mortals van ser recollides “de manera apropiada”.

 ?? OMAR HAJ KADOUR / AFP ?? El comando nord-americà que va matar Al-Bagdadi va destruir completame­nt la casa on s’amagava
OMAR HAJ KADOUR / AFP El comando nord-americà que va matar Al-Bagdadi va destruir completame­nt la casa on s’amagava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain