La Vanguardia (Català)

El fort vent propaga el foc des del nord fins al sud de Califòrnia

Les flames obliguen a desallotja­r barris rics en un nou front a Los Angeles

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Una prova més, per si no estava clar. Els incendis perpetus de Califòrnia, temporada rere temporada en època de canvi climàtic, no respecten la condició social dels possibles afectats pel foc ni els frena la seva fama.

“Per fi hem trobat un lloc on ficar-nos, quina nit més boja, col·lega!”, va escriure a Twitter LeBron James, multimilio­nari i màxima estrella de la lliga de bàsquet (NBA). La casa del jugador dels Lakers i la seva família és una de les 3.300 que estaven des de primeres hores de dilluns dins el perímetre d’evacuació obligatòri­a a Los Angeles, als turons del costat oest, en un entorn que inclou alguns dels veïnats més pròspers. Aquesta ordre afectava un total d’unes 10.000 estructure­s.

Aquest front, que s’afegeix a la gairebé desena en marxa, en especial a la zona nord de l’estat, amb uns quants milions de persones sense subministr­ament elèctric, es va iniciar de matinada a prop del Museu Getty. Es va estendre amb rapidesa al llarg de l’autopista 405 i va provocar que la gent fugís de les seves residèncie­s. “Hi ha cases que pensem que ja estan perdudes”, va dir l’alcalde Eric Garcetti en roda de premsa celebrada passades les cinc de la matinada de dilluns. Alguns edificis cremaven en aquell moment, sense que els equips d’emergència tinguessin notícies que hi hagués cap mort.

Garcetti va demanar als residents que se n’anessin dels seus domicilis si aquests estan dins el perímetre afectat per l’ordre de desallotja­ment obligatori. Els va advertir que molts no disposaven ni tan sols de quinze minuts per escapar de les flames.

“Surti quan li diguem que surti”, va recalcar, alhora que va instar els propietari­s que no intentessi­n combatre el foc amb mànegues de jardí. Tothom sap que l’infern és ple de bones intencions.

Acció i reacció. La sequera que assola Califòrnia des de fa temps, juntament amb els forts vents, provoquen la ignició dels focs i la ràpida propagació.

En aquesta nova onada de sinistres, la pitjor part se l’emportaven els comtats vinícoles al nord de la badia de San Francisco. L’anomenat incendi de Kincade ha obligat 200.000 persones a sortir corrents de les cases. La companyia Pacific Gas & Electric ha tallat intenciona­dament el corrent a uns 2,5 milions de cases, una nova apagada a fi d’evitar que el temporal ventós provoqui un espetec en el material elèctric que estengui encara més el foc. Algunes d’aquestes zones encara es recuperen de la tragèdia de fa un parell d’anys, que va deixar 22 morts.

Aquesta mesura d’apagades massives no té precedents com a mesura de prevenció. En aquesta ocasió s’ha fet de manera progressiv­a des de divendres. Amb tot, es tem que el foc continuarà expandint-se.

El governador Gavin Newson va declarar l’estat d’emergència el diumenge i va sol·licitar que s’acatin les ordres d’evacuació.

Més de 200.000 evacuats al nord de l’estat i 2,5 milions de cases afectades per l’apagada preventiva

 ?? ETHAN SWOPE / AP ?? Centenars de bombers s’ocupen de l’incendi de Kincade, al nord de San Francisco
ETHAN SWOPE / AP Centenars de bombers s’ocupen de l’incendi de Kincade, al nord de San Francisco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain