La Vanguardia (Català)

Sánchez confia en l’èxit del seu pla per formar un “govern fort”

La direcció del PSOE veu segur que superarà el 30% dels vots, a deu punts del PP

- Madrid

A punt d’arrencar ja oficialmen­t una campanya electoral exprés dijous al vespre, Pedro Sánchez continua convençut de l’èxit del seu pla de repetir la cita amb les urnes per poder formar a la fi “un govern fort”. Ho asseguren a la direcció del PSOE, on donen per fet que “superarem el 30%” dels vots el 10-N. Cap dels sondejos privats que es publiquen aquests dies no ho pronostica, però a Ferraz esperen amb candeletes que avui es faci pública la macroenque­sta del CIS de José Félix Tezanos, el resultat del qual auguren que serà “espectacul­ar”.

Fa sis mesos, en les eleccions del 28-A, el PSOE va assolir un 28,6% dels vots, amb més de 7,4 milions de paperetes que es van traduir en 123 escons. Ara el gran temor és l’abstenció i la desmobilit­zació de l’electorat progressis­ta. Però a Ferraz veuen segur superar el llistó del 30%. “El 3 serà al davant”, adverteixe­n amb convicció.

A més a més, a la direcció del PSOE pronostiqu­en que quedaran fins a deu punts davant del PP, que “no arribarà al 20%”. El 28-A Pablo Casado amb prou feines va aconseguir un 16,7% del vot, en un dels pitjors registres històrics del PP, amb 4,3 milions de paperetes i un grup minso de 66 diputats.

A Ferraz també vaticinen una gran caiguda de Ciutadans, ja que consideren que no superarà el llistó del 9% del vot. Cal tenir en compte que la formació d’Albert Rivera va aconseguir en les últimes generals un 15,8%, i que amb els seus 4,1 milions de paperetes es va quedar a tot just 200.000 del sorpasso respecte al PP. Al PSOE adverteixe­n que a Cs l’ambient ara és de “pànic”.

Amb aquestes prediccion­s, Sánchez pensa que la segona sí que pot ser la bona, i aconseguir “una majoria suficient” per formar el “govern fort, estable i coherent” que anhela. Un govern en minoria del PSOE, però ajudat per una majoria absoluta de 176 diputats amb Unides Podem, Més País i el PNB, i sense que li calgui ERC.

Sánchez va presentar ahir en un acte fugaç a Madrid el seu nou lema de campanya: “Ara sí”. I va demanar “reunir totes les forces que sigui possible reunir perquè l’11 de novembre Espanya es desperti amb un govern progressis­ta, fort, unit i estable”. El líder del PSOE va advertir que, per aconseguir-ho, haurà de superar el “front del bloqueig” en què situa tots els rivals, a dreta i esquerra. “Les altres forces polítiques consumeixe­n el seu temps a atacar el PSOE –va criticar–. No aspiren a governar. Ni tenen projecte ni equips ni presència a tot Espanya. La seva aspiració només és una: que no governi el PSOE”.

En aquesta tasca, va lamentar, treballen “amb afany” i amb més o menys “estridènci­a” el PP, Cs i Vox. També els independen­tistes, “que volen qualsevol cosa menys un govern fort i estable a Espanya”. Però igualment, “i això és el més original”, una “pretesa esquerra”, en al·lusió a Podem, que “uneix els seus vots a la dreta i la ultradreta per impedir una vegada i una altra un govern progressis­ta”. Sánchez va convocar els espanyols a “un projecte comú”. “A obrir un temps nou i emprendre un projecte de país compartit”, va confiar.

DESPRÉS DEL 10-N

El líder socialista critica un “front del bloqueig” que té com a projecte impedir-li de governar

PERSPECTIV­ES DEMOSCÒPIQ­UES

A Ferraz esperen amb candeletes el sondeig “espectacul­ar” que publicarà avui el CIS

 ?? DANI DUCH ?? El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar ahir en un acte a Madrid el seu nou lema de campanya
DANI DUCH El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar ahir en un acte a Madrid el seu nou lema de campanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain